България е малка страна с уникална природа и интересна вековна история. Разположена е в Югоизточна Европа и източната част на Балканския полуостров, заема площ от 111 кв. км и население около 8 млн.

Смята се, че е създадена през 681 г., но преди това по нейните земи са живели траки и римляни, които са оставили съкровища, единствени по рода си в света и показващи тяхната култура и цивилизация. Разположена на стратегическо място, България е била винаги прицел на завоевание. Всеки от владетелите на българската държава е оставил своята дан за своя народ. Петвековното турско владичество прекъсва развитието на страната във всяка област- и на икономиката, и на културата, и на образованието. Но все пак българите са успели да оцелеят като нация. Красиви са природните дадености на България. Рила е планина, шеста по височина в Европа, с най-високия си връх Мусала (2925м). Пирин е най-красивата планина със зимните си ски-курорти. Родопи е най-обширната планина в България, а Стара планина-най-дългата. В подножието на Витоша е разположена столицата на България, София. Сравнително нов като столица, градът се стреми да утвърди името си на най-важен град в държавата. Най-посещаваните забележителности на София са: Храм-паметник „Александър Невски“, построен през 1904-1912г; Площадът на Народното събрание; Сградата на бившия царски дворец, където се помещават Националата художествена галерия и Националния етнографски музей; Площад „Ал. Батенберг“; Сградите на Президенството и Министерски съвет“; Катедралата „Св. Неделя“; Исторически музей; Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Вторият по големина град в България е Пловдив, който е на над 8хил. години. В него са запазени много древни паметници като Античния театър, Агората или Римския форум, Римския стадион, Епископската базилика и др. Внушителни са къщите от Възрожденската епоха в стария град.

Третият по големина град в България е Варна, разположен на брега на Черно море. Забележителна е Морската градина на града, която се намира малко по-високо от брега на морето. Гледката към морската шир е невероятна по всяко време на годината. Във Варна има много исторически паметници от различни исторически епохи. Някои от тях са: Катедралата „Св. Успение Богородично“, църквата „Св. Атанас“, Римски терми, Сградата на Драматичния театър. Делфинариумът предлага атракция с делфини за малки и големи, а в сладкарницата към него могат да се наблюдават делфините, докато посетителят се наслаждава на невероятното кафе. Аквариумът е интересен с многото си различни живи и препарирани животни. Историческият музей е красива внушителна сграда, разположена близо до сградата на Общината. А пеещите цветни фонтани пред театъра, са новата атракция за жителите и гостите на града. Близо до град Варна се намира курортът „Златни пясъци“, известен с широката си пясъчна ивица и чисти води. Аладжа манастир е световно-известен скален манастир, също намиращ се в околностите на Варна.

На около 100 км от Варна е разположен красивият черноморски град Бургас. Забележителни в него са: Крепостта „Форос“, Красивия плаж „Сарафово“, Горноезоровски манастир „Св. Богородица“, остров „Св. Анастасия“ с едноименния манастир и мн. др. Близо до Бургас са Поморие, Созопол и Несебър - красиви, малки, но с богата история градове. Старият Несебър е един от най-древните градове на Европа, с повече от 13 църкви, строени в различно време, но със запазена автентичност и са изключителни и със самото си разположение на полуостров в морето.

Старите столици на България- Плиска, Преслав и Велико Търново са градовете, в които са царували мъже с големи сърца и мечти, за по-добро положение на България сред света.

Батак, Перущица и Копривщица са градовете, запазили безпримерния героизъм на жителите им по време на Априлското въстание. Заедно с толкова богатата история на България, не са малко и обектите, които нямат равни на себе си с красотата на сътвореното от природата. Един от тези феномени са Белоградчишките скали.А фантастичните фигури на сталактитите и сталакмити в пещерите, разкриват приказна красота, която трудно се описва, защото трябва да се види.

Манастирите, разположени в най-непредвидими места в планините, неповторимите изгледи на Крушунските водопади, Каньона на водопадите и Рилска скакавица, са част от очарованието на една страна, очакваща по-добро опознаване от света.