Германия е най-голямата страна в Централна Европа. Към територията и се отнасят множество острови, най-известни от които са Рюген, Хидензее и Фемарн, в Балтийско море и Севернофризийските и Източнофризийските острови в Северно море.

Релефът на Германия е разнообразен. Има много низини и високи планини. На юг от долината на р.Дунав е най-високата част на Германия, която включва Баварското плато и северните ридове на Баварските Алпи, с най-високият връх Цуг (2966 м).

В планината Баварски лес, разположена на немеско-чешката граница, се намира най-голямата широколистна гора в Европа, запазена в своя първичен, естествен вид. Територията на цялата планина е обявена за национален парк. Една от забележителностите му е музеят на гората в град Цвийзел. Планината Шварцвалд, разположена в югозападната част на страната, е известена с часовниците с кукувици и привлича хиляди туристи не само с прекрасните горски пейзажи, но и с красивите се езера, и с изворите на р.Дунав.

Германия се намира изцяло в умерения климатичен пояс, но особеностите на релефа и отдалечеността от Атлантическия океан, оказват влияние върху климата на различните райони.

Селското стопанство в Германия е високопродуктивно, като животновъдството формира 80% от селскостопанската продукция. Германия е един от най-големите производители на захарно цвекло, ръж и ечемик в света. Заема второ място след САЩ по производство на бира от хмел и е една от десетте най-големи производители на вино в света (прочутото мозелско вино). Налага се обаче внос на плодове, зеленчуци и др. Хранителни продукти.

Най-голямата река в Германия – Рейн, извира от Швейцарските Алпи и е пълноводна през цялата година. С откриването на канала Рейн-Майн-Дунав, Рейн става основна част от трансконтиненталния речен път, свързващ Северно и Черно море. На река Рейн се намира и най-голямото речно пристанище на Германия – Дуисбург, известно като “Вратата на Рур”.

Река Елба е другата голяма плавателна река. Тя пресича живописна област на северозапад, която често наричат “Саксонска Швейцария”. Реките на Германия са свързани с гъста мрежа то плавателни канали. Речен кораб може да направи почти пълна обиколка на Германия по речен път.

Икономическата мощ и стабилност на Германия се дължи на силно развитата промишленост. Тежката промишленост е съсредоточена в областта Рур, която се развива благодарение на местните висококачествени суровини – черни въглища за кокс и желязна руда.

Машиностроенето формира най-големия дял в промишлената продукция – автомобили, морски и речни кораби, селскостопански машини и др.

Химическата промишленост на Германия е силно развита. По производство на пластмаси, синтетични влакна, калиеви торове, бои, лакове, лекарства и др. Германия е на трето място в света. Франкфурт на Майн е финансов, търговски, панаирен и транспортен център. Тук е седалището на Европейската централна банка. В града ежегодно се организират най-големите панаири в света (на книгата, на музикалните инструменти, на стоки за широко потребление). Тук се намира и най-голямото и модерно летище в света.

Германия е на челно място в Европа по гъстота на шосейната и железопътната мрежа. Разполага с голяма флота – океански и морски кораби. Огромно значение не само за германското, но и за международното корабоплаване има Килският канал, който свързва Балтийско и Северно море. Той е построен през 1895 г., дълъг е около 100 км и годишно през него минават около 90 000 кораба.

Интересна забележителност в Германия е Бранденбургската врата, проектирана от Карл Готхард Лангханс, изградена през 1791 г. в Берлин. Заедно с Берлинскат стена, тя разделяла в миналото Източен и Западен Берлин. След 1990 г. 19 метровата арка става символ на обединена Германия.

Посолство на Република България, Берлин, Германия Mauer Str.11, 10117 Berlin Тел.: 0049302010922/23/24/25/26 Fax: 0049302 08 68 38 E-mail:info@botschaft-bulgarien.de URL: www.botschaft-bulgarien.de