Грузия е разположена между Европа и Азия. Северната част на страната е заета от най-високата европейска планина Кавказ. На запад по Черноморското крайбрежие е ниската Колжидска низина. Силно заблатена в миналото, днес тя е най-плодородната обработваема земя в Грузия. Отглеждат се цитрусови плодове, прочутият грузински чай, лозя и тютюн.

Грузия е богата на води. В по-високите части на Кавказ има вечни снегове и ледници. Страната е много богата на гори – смесени и иглолистни, кленови храсти и др.

Грузия се намира на важен кръстопът между Черно и Каспийско море, между Европа и Азия. От хиляди години оттук са преминавали важни търговски пътища. Грузинските земи са били под влияние на араби, перси, византийци, монголи.

Броят на различните етнически групи тук е над 100. Взаимоотношенията между тях са сложни и често възникват конфликти. Това затруднява развитието на икономиката.

За подобряване на жизнения стандарт, Грузия разчита на транспортните връзки и туризма.

На територията на Грузияпрез 6 в.пр.Хр. възникнали древните държави Иберия и Колхида. Според древногръцката митология аргонавтите отишли в Колхида, за да вземат златното руно.

Посолство на Република България, Тбилиси, Грузия
61, D.Agmashenebeli Ave.
Тел.:(+995 32) 91 01 94
Тел.:(+995 32) 91 01 95
Факс: (+995 32) 91 02 70
E-mail: bgembassy.georgia@gol.ge