Гърция заема най-южната част на Балканския полуостров. Страната притежава и хиляди острови, пръснати в Йонийско, Средиземно и Егейско море. Живописният полуостров Пелопонес е прекъснат от континенталната част на Гърция с прокопаването на Коринтския канал, който скъсява пътя между Егейско и Йонийско море.

Релефът на Гърция е предимно планински. Тук се намира и митичната планина на боговете – Олимп. Климатът на Гърция е субтропичен средиземноморски с мека, влажна зима и слънчево, горещо и сухо лято. По-големи реки има само в Северна Гърция, където са долните течения големите балкански реки – Марица, Места, Струма и Вардар. Голяма част от площта на Гърция е покрита със смесени гори в планините и твърдолистни гори и храсти по стръмните крайбрежия.

Почти 1/5 от площта на Гърция заемат над 3000 острова, от които 170 са населени. Най-многобройни са островите в Егейско море. Най-големият е остров Евбея. В Йонийско море по-големи острови са Кефалиния, Керкира, Левакс, Закинтос, Итака (островът на митичният Одисей). Най-големият остров е Крит – пети по големина в Средиземно море.

Обработваемите почви в Гърция са малко и със селско стопанство се занимават около 1/5 от заетите. Заради горещият климат земеделието е специализирано в отглеждане на различни топлолюбиви култури – ориз, памук, тютюн, маслини (на трето място в света след Испания и Италия), цитрусови плодове, сусам, лозя, ранни зеленчуци и др. Гърция е първата балканска страна, член на ЕС от 1981 г. В икономическо отношение, Гърция разчита главно на туризма. Основни промишлени отрасли са хранително-вкусовата промишленост (зехтин, вино, консервиране на риба, плодове и зеленчуци), лека промишленост (текстил, обувки) и др. Гръцката търговска флота е една от най-големите в света – състои се от над 3500 кораба.

Разположен на Саронския залив, на около 8 км навътре в сушата, град Пирея е пристанище на Атина отпреди повече от 2500 години. Днес е най-голямото гръцко пристанище.

В цяла Гърция днес са запазени археологически паметници, исторически и архитектурни забележителности от древногръцката, римската и византийската епоха.

Емблема на столицата Атина и на Гърция е Акрополът – висок хълм, върху който се белеят руините на величествения Партенон. Храмът е построен в 6 в.пр.Хр. в част на богинята Атина, покровителка на древногръцкия град-държава Атина, където творили велики мислители като Платон и Аристотел, Софокъл и Еврипид.

Полезна информация: Гърция може да се посети по всяко време на годината. След влизането на България в Европейския съюз до Гърция може да се пътува само с валидна лична карта и не е необходима виза.

Домашните любимци трябва да имат валидно удостоверение за здравословно състояние и противобясна ваксина, издадено от шест дни до шест месеца преди пристигането за котките и от шест дни до 12 месеца за останалите животни.

Посолство на Република България в Гърция Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico Teлефон: +30 2106748 106 +30 2106748 105 +30 2106748 107 +30 2106748 108 Дежурни телефони в извънработно време: +30 6937 096 220 Факс: +30 2106748130 Работно време: 09.00 - 16.00 ч. E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg