Република Сърбия е страна в Европа, разположена на Балканския полуостров. Столицата на Сърбия е Белград. Република Сърбия граничи с 8 държави: на север с Унгария, на Изток с България и Румъния, на юг с Македония и отделилата се държава Косово, на югозапад с Черна гора, а на запад с Хърватска и Босна и Херцеговина.

Историята на Сърбия е бурна, както на всички държави на Балканите. За пръв път сръбските племена се споменават през VІІ в., когато се заселват на Балканите като федерати на Източната Римска империя (Византия). През Средновековието на територията на днешно Косово и Южна Сърбия възниква силната сръбска държава Рашка. По-късно тя придобива статут на кралство, а по времето на Стефан Душан (средата на ХІV в.) за няколко десетилетия е царство.

След нахлуването на османците на Балканският полуостров Сърбия се опитва да даде отпор, но губи легендарната битка на Косово поле през 1389 г. и се превръща в един от най-верните васали на османците. Окончателно губи независимостта си след падането на Константинопол и от 1459 г.- 1817 г. е част от Османската империя. Тогава се установява автономия на Белградския пашалък, която международно е призната след Руско-турската война (1828-1829). Статут на независима държава Сърбия получава след Руско-турската война (1877-1878).

През 1882 г. Сърбия става кралство. В 1885 г. Кралство Сърбия вероломно напада България, но армията му е разбита, като от тотален крах я спасява ултиматумът на Австро-унгария. След този период следва възход на новоосвободените балкански държави. През 1912 г. обединените сили на България, Сърбия, Гърция и Черна гора поставят Османската империя на колене, като я разбиват в Първата Балканска война. След това Кралство Сърбия и Кралство Гърция сключват таен договор срещу България и последва Междусъюзническата война от 1913 г. България е разбита и Сърбия придобива почти цяла Македония с преобладаващо българско население.

На фона на Балканските войни назрява голям световен конфликт през 1914 г. – Първата световна война. Повод за избухването става убийството на Австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево от сръбски студент. Австро-унгария обявява война на Сърбия и за няколко дни се разгаря световния конфликт. След включването на България във войната срещу Сърбия, последната е разбита и окупирана.

След края на войната през 1918 г. се създава Кралство на сърби, хървати и словенци преименувано в 1929 г. в кралство Югославия.

През Втората световна война Кралство Югославия е окупирано от немски войски в периода 1941 г. – 1945 г. В този период се развива силно комунистическо партизанско движение и след краха на Германия, Югославия поема по комунистически път на развитие.

След 1991 г. след военни конфликти и с цената на много жертви Югославия се разпада на – Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Македония и последна републиките се отделя Черна гора. През 2008 г. се отделя и автономната област Косово като независима държава.