Коста Рика е страна в Централна Америка. Столицата на страната е град Сан Хосе. На север Коста Рика граничи с Никарагуа, на юг с Панама, на изток с Карибско море, а на запад с Тихия океан. Към Коста Рика принадлежат и островите Кокос (на 400 км от брега) и Калеро.

Релефът на Коста Рика е планински с много действащи и затихнали вулкани. Най-високият вулкан е Ирасу с височина 3 431 м. Най-високата точка на Коста Рика е връх Чирипо Гранде (3819 м). В страни от планините са разположени низини с гъста растителност, а по бреговете има великолепни бели пясъчни плажове.

Заради влиянието на Атлантическия и Тихия океан климатът на Коста Рика е горещ и влажен. В източната част на страната падат повече валежи и затова има вечнозелени гори, а в западната част на Коста Рика преобладават савани и листопадни гори.

Основен отрасъл в икономиката на Коста Рика е селското стопанство. Износът на кафе и банани осигурява около 50 % от приходите. Също се отглеждат и изнасят – абака, захарна тръстика, цветя, ориз, какао и др. В последните години силно развитие получава и туризмът.