Хаити е островна държава. Намира се на 1/3 от територията на остров Хаити (Еспаньола), който е един от Карибските острови. Островът е открит от Христофор Колумб по време на първото му плаване през 1492 г. и е кръстен Еспаньола. На острова е и основан първият европейски град през 1496 г. от брата на Христофор Колумб – Бартоломео.

В Хаити обработваемата земя е 1/3. Страната е почти обезлесена и силно ерозирала. Средните месечни температури са 22-28 градуса, а климатът е горещ и влажен.

Основен отрасъл в Хаити е земеделието, в което са заети около 70% от населението. Отглеждат се кафе, памук, царевица, просо, банани и др.

Интересно за Хаити, е че е първата независима държава в Карибския регион и първата негърска република в света. Това се случва през 1804 г., когато избухва негърско въстание срещу французите колонизирали острова през 1665 г. и завършва с успех.

През 2010 г. Хаити е засегната от силно земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер. При земетресението е разрушена почти изцяло столицата Порт-о-пренс и загиват десетки хиляди жители.