Салвадор е страна в Централна Америка със столица Сан Салвадор. Граничи на север с Гватемала и Хондурас, а на юг има широк излаз на Тихия океан (320 км).

За пръв път испанците стъпват по тези земи през 1524 г., установяват се през 1528 г., а град Сан Салвадор е столица от 1545 г. През 1810 г. в Салвадор започва движение за независимост и в крайна сметка през 1832 г. Салвадор е признат за независима държава.

Релефът на Салвадор е предимно планински и включва две планински вериги с около 20 вулкана. Най-активен е вулканът Исалко с височина 1885 м, а най-високият връх в страната е Монте Кристо – 2418 м.

Салвадор е прорязан от над 300 реки, които задвижват турбините на много ВЕЦ и по този начин осигуряват 2/3 от електроенергията. За разлика от другите страни в Централна Америка тук почти няма гори, които са изсечени да се освободят обработваеми земи. Горите заемат само 6% от територията на Салвадор.

Основен отрасъл в икономиката на Салвадор е селското стопанство, в което са заети над 40% от населението. Отглеждат се кафе, памук, индиго, захарна тръстика, царевица и др.

Сега Салвадор е една от най-бедните страни в света и е постоянно раздирана от граждански войни и други конфликти.