Дания е най-малката по площ, но най-гъсто населената страна в Северна Европа. Разположена е на полуостров Ютланд и 406 острова. Дания притежава две владения с вътрешна автономия – Фарьорски острови и най-големият остров на земята – Гренландия.

Датчаните са наследници на данните, които дават името на страната. Към 5 в. Те дошли в Ютланд от север. Постепенно се слели с германските племена, които до тогава населявали тези земи и в 8 в. Станали преобладаващо население. През 10 в. e образувано Датското кралство. Дания е една от най-ниските и равнинни страни в света. Климатът на страната е умерен морски с прохладно лято и влажна зима. Селското стопанство е един от най-важните отрасли в икономиката. Почти 2/3 от площите и са плодородно-обработваеми земи. Отглеждат се пшеница, ечемик, маслодайна рапица, картофи, захарно цвекло, зеленчуци и др. В селското стопанство работят само 4% от заетите, но получения общ обем селскостопанска продукция е три пъти по-голям от потребностите на страната.
Жизненият стандарт на датското население е един от най-високите в света.

Столица на Дания е Копенхаген – разположен на остров Зееланд. Заради своето архитектурно великолепие често е наричан “Северният Париж”.

Забележителен е развлекателният парк “Тиволи” в центъра на Копенхаген. Той носи името на известните италиански градини Тиволи и е открит през 1843 г. В парка има концертни зали, ресторанти, кафенета, цветни алеи.

Посолство на Република България, Копенхаген, Дания
Gamlehave alle 7, 2920 Charlottenlund
Tел. + 45/39/64 24 84, 63 38 72
Факс: + 45/39/634 923
Е-mail: bg-embassy@mail.tdcadsl.dk