Гватемала е държава в Централна Америка със столица град Гватемела. Граничи с Мексико на север, с Белиз на североизток и с Хондурас и Ел Салвадор на югоизток. На юг има излаз на Тихия океан, а на изток малък излаз на Карибско море.

В Гватемала са се намирали много от градовете на маите, на които сега са наследници половината от жителите на страната. Почти 300 години Гватемала е била Испанска колония, а от 1821 г. е обявена нейната независимост. За кратко е включена в Централноамериканската федерация до 1839 г. До 1920 г. страната се радва на просперитет, но след това последват поредица от граждански войни до 1985 г.

Релефът на Гватемала е планински. Почти 2/3 от територията и е заета от две планински вериги пресичащи територията и от запад на изток. По този начин Гватемала е разделена на три климатични области.

Северната част на страната е заета от платото Ел Петен с н.в. 150-200 м. Значителна част от Ел Петен е покрита с вечнозелени тропически гори с различни растителни и животински видове. Тук се среща и ягуара, митологизиран от древните индианци.

Южната част обхваща тихоокеанското крайбрежие. Тук е най-горещо и през август средните денонощни температури са 30 градуса.

В планинската област на Гватемала температурите са почти постоянни на височина над 1800 м – между 10-16 градуса.

Основен отрасъл на икономиката на Гватемала е селското стопанство, в което са заети над 60% от населението. Отглежда се и се изнася кафе, ориз, царевица, банани и др. Друг важен отрасъл в Гватемала е туризма. През по-сухият период от декември до май страната се посещава от голям брои туристи от САЩ и Мексико.