Белиз е държава в Централна Америка със столица Белмопан. Тя е разположена на полуостров Юкатан. На запад граничи с Мексико и Гватемала, а на изток има широк излаз на Карибско море. Белиз е държава в британската общност, като глава на държавата е английската кралица. Официален език е английският. До 1973 г. е носила името Британски Хондурас.

Белиз има две ясно изразени части – северна ниска, заблатена равнина и южна – планините Майа (връх Виктория 1122 м). Над 40% от територията на Белиз са вечнозелени тропически гори с ценни дървесни видове – махагоново дърво, червено гумено дърво и др.

Най-развити отрасли в Белиз са селското стопанство и туризма. Страната е специализирана в производство и износ на захарна тръстика, цитруси и какао. За развитието на туризма спомагат уникалните природни и исторически дадености на Белиз. Близо до морският бряг се намират множество пръснати коралови острови, които образуват най-големия коралов риф в Западното полукълбо и вторият по-големина в света след Големият бариерен риф в Австралия. Дължината на кораловия риф на Белиз е близо 290 км. В страната има много останки от цивилизацията на маите, които в комбинация с прекрасните плажове водят до посещение на голям брой туристи.