Каймановите острови са съставени от три острова – Малък и Голям Кайман и Кайман Брак. Те се намират в Карибско море и са самоуправляваща територия на Великобритания.

Столицата на Каймановите острови е Джорджтаун и е разположена на остров Голям Кайман. В Джорджтаун живее повече от половината население на островите. Каймановите острови и столицата Джорджтаун са голям световен финансов център. Тук имат офиси над 500 банки, затова са наричани още „Швейцария на Карибите”.

Друг развит отрасъл на Каймановите острови е туризмът. Островите са ниски с прекрасни пясъчни плажове. На остров Кайман Брак има многобройни водни пещери, които привличат туристи, водолази и пещерняци. Каймановите острови са обградени от красиви коралови рифове, обитавани от разнообразни животни. На островите растат кокосови палми, махагонови дървета, банани, манго и др.

В миналото островите са били известни под името Лос Тортугас заради многото костенурки. Сега на Каймановите острови има специални ферми за костенурки. Месото им се използва за храна, а от черупките и кожата се правят сувенири за многобройните туристи.

Каймановите острови са открити от Колумб през 1503 г. и до 1670 г. са владение на Испания. Тогава Испания ги преотстъпва на Великобритания.