Ямайка е държава със столица Кингстън. Разположена е на Карибския остров Ямайка, на около 145 км южно от Куба. Ямайка е Испанска колония до 1670 г., когато е преотстъпена на Великобритания. До 1962 г. е Британска колония, а след това е независима държава в състава на Британската общност.

Релефът на Ямайка е предимно планински. Тук се намира планината Блу маунтин с едноименния най-висок връх на всички Карибски острови – 2256 м. По южното и западното крайбрежие има плодородни низини, на които се отглежда предимно захарна тръстика. В Ямайка още се отглеждат и много кози.

Освен селското стопанство друг важен отрасъл на Ямайка е туризмът. Още Колумб описа Ямайка като „най-красивият остров видян от човешките очи”. Като повечето острови в региона Ямайка разполага с великолепни плажове с палми.

Столицата на Ямайка Кингстън се намира на естествен залив. Възниква през 1692 г., когато унищожително земетресение унищожава Порт Роял. През 1907 г. друго земетресение унищожава почти напълно Кингстън и градът е практически построен наново. Сега архитектурата му е смесица от колониални сгради, модерни блокове, луксозни жилища и бедняшки квартали.