Бахамските острови се намират в Карибския регион. Те са първите открити от Христофор Колумб през 1492 г. През ХVІІ в. се заселват първите английски колонизатори, а през 1783 г. са обявени за британска колония. Бахамските острови получават независимостта си през 1973 г. и сега са една от най-проспериращите страни в света. Те са разположени сред ниски коралови рифове и имат равнинен релеф. В района на Бахамските острови са често явление силните урагани, годишните валежи са 1000-1600 мм, а температурите рядко падат под 18 градуса.

Бахамските острови са около 700 на брои, но населени са само 40. Столицата е град Насау и е разположена на остров Ню Провидънс. Най-голям е остров Ендрюс – 4100 кв.км, а най-индустриализиран е Гранд Бахама.

Бахамските острови се характеризират с красива растителност от листопадни и вечнозелени гори с орхидеи, жасмини, мангрови гори и много богат птичи свят.

Бахамските острови са съчетание от подводни пропасти и тихи плитки заливчета, коралови рифове и пясъчни плажове, затопляни от течението Гълфстрийм. Всичко това създава условия за живот на много риби и съответно храна за акулите. Тук се срещат 40 вида акули. Най-често срещаната е карибската рифова акула, която достига до 2-3 м. Тя се придвижва с мълниеносна скорост и появата на десет такива екземпляра е може би най-вълнуващото подводно преживяване.

Основен отрасъл на Бахамските острови е туризмът, които дава 50% от националния доход. Ежегодно Бахамските острови се посещават от 1,5 млн. туристи.