Естония притежава над 1500 острова. Най-голям е остров Сааремаа. Отличава се със силно развито животновъдство. На север от него е вторият по-големина остров Хийумаа. Населението му се занимава основно с риболов.

Естония е страна с равнинно-хъмист релеф. Най-високо е възвишението Хаания, с връх Манамаги (318 м). Климатът е умерено-преходен. Естония е богата на води. Има над 7000 реки и потоци. Тук се намира петото по големина езеро в Европа – Чудското езеро. Богатството на Естония са смесените гори (45%), обитавани от много диви животни и източник на ценна дървесина за дървообработващата, мебелната и целуозно-хартиената промишленост.

Името на Естония идва от племената ести, обитавали тези земи още през 2 хил.г. пр.хр. През следващите векове, въпреки че е имал различни господари, народът на Естония е успял да съхрани естонския език и култура. През 1991 г. Естония е провъзгласена за независима република, а от 2004 г. е член на Европейския съюз. По-голямата част от населението живее главно в столицата Талин и в промишления център Нарва, около известния с по-мекия си климат летен курорт Пярну.

Талин е разположен в красив залив на Балтийско море и е възникнал през 12 век, когато рицарите от Тевтонския орден построяват тук голям замък. С годините градът се развивал и е запазил много от красивите исторически сгради, надживели войни и пожари.