Венецуела, официално Боливарска република Венецуела, е държава в северната част на Южна Америка. Страната se простира на площ от 916 445 кв.км. Граничи с Колумбия, Бразилия, Гайана и южните води на Карибско море.

Като цяло историята на Венецуела може да бъде разделена на два основни периода – Предколумбова история и Следколумбова история. Предколумбовата история на Венецуела обхваща историята на всички местни индиански племена, населяващи територията й. Следколумбовата история обхваща историческото развитие на събитията, следствие на откривателната и завоевателна дейност на европейски мореплаватели и военни. Тази част обхваща смесването на културите на индианците с европейците, последвалите борби за независимост и т.н.

Всичко започва през 1498 г. когато крайбрежието на Венецуела е открито от Христофор Колумб. През 1499 г. Алонсо де Охеда открива залива Маракайбо и назовава страната Венецуела – Малката Венеция. Испанските колонизатори слагат ръка върху земите през XVI век. Но през 1811 г., в резултат на Войната за независимост на испанските колонии в Америка, Венецуела получава независимост и през 1830 г. вече е самостоятелна република, излязла окончателно от състава на Федеративна република Велика Колумбия.

Горите заемат около 50% от територията на страната. Останалата част от територията е заета от високотревни савани и планини. В Карибско море към територията на Венецуела принадлежат стотици острови, като най-големия от тях е остров Маргарита – една от предпочитаните туристически дестинации.

Венецуела е дом на екваториални гори, високи планини и савани. равнинният районът на Венецуела, заключен между Андите и река Ориноко, е равнинен и зает от савани, а южната и югоизточната част на Венецуела са заети от Гвианската планинска земя, която е една от най-старите земни плочи. В тези части се намира и малка част от Амазонската низина, която пък е най-голямата равнинна площ на планетата. Тези места са покрити с гъсти екваториални гори и са едни от най-дивите кътчета на Земята.

Венецуела е сред местата, които държат рекорд по биоразнообразие в света. Множество от местните видове растения и животни са ендемити – т.е. срещат се само тук. Над 900-те вида орхидеи са ендемити за този регион. По тези земи се срещат и уникален вид гъби, които убиват насекоми с отрова. Като цяло Венецуела има изключително богата флора и фауна, представена от над 40 000 вида цветни растения, 430 вида бозайници и 1500 вида птици, както и множество влечуги, и не на последно място дървесната жаба кокои, която е най-отровното земноводно на планетата. Реките на Венецуела пък са дом на най-хищната риба в света - пираня.

В състава на населението на Венецуела влизат венецуелци, колумбийци, индианци и други. 65% от населението са от смесен европейско-африканско-индиански произход (метиси или мулати), 20% са от европейски произход, 10% от африкански и 2% от индиански произход. 96% от населението са католици, 2% протестанти и 2% определят своето изповедание като друго.

Основен стопански отрасъл във Венецуела е добивът и износът на нефт, както и добивът на газ. Страната притежава запаси от руди, манган, злато, въглища и други. Развита е и хранително-вкусовата промишленост, а селското стопанство е слабо развито. Главните култури, които Венецуела отглежда, са банани, захарна тръстика, маниока, кафе, ориз и други. При животновъдство е застъпено отглеждането на едър рогат добитък, свине и кози.

Туризмът във Венецуела е отрасъл, който е доста добре развит. Годишно страната се посещава от над 2 млн. туристи.

Едно от най-красивите места във Венецуела е лагуната Канайма и нейните околности. Тя е заобиколена с няколко малки водопада, зад които се извисяват три "тепуи" - плоски планински върхове. Из лагуната можете да поплувате с индиански канута, за да разгледате по-добре красивата природа. Най-впечатляващото е цвета, който имат водата и пясъка. Заради наситеността с минерали, водата придобива червен цвят, а пясъка е розов.

Едно от природните чудеса на света също се намира във Венецуела – водопада Анхел. Открит е през 1937 г. от златотърсача Джими Ейнджъл. Той се влюбил в това място и пожелал след смъртта му прахта му да бъде разпръсната именно тук. Гледката, която се разкрива от него просто е впечатляваща, но все пак няма думи да се опише. Водата, изтичаща от водопада, се разлива в няколко ръкава и по-надолу образува няколко островчета. Водопадът Анхел изтича от един от най-големите и най-известни тепуи – Ауянтепуй.

Ла Гран Сабана е уникално място, което не може да се сравни с нищо друго в света. Тук има множество реки, водопади и тепуи. Най-високия тепуи е Рорайма с височина 2 700 м. Ла Гран Сабана е много слабо населен и има само няколко малки селища.

Друго специално място във Венецуела е Националният парк Моррокой, който е рай за любителите на океана. Разположен между градовете Тукакас и Чичиривиче, на около 3 часа път от Каракас. Създаден е през 1974 г., за да защитава мангровите канали - дом на много водолюбиви птици - и екосистемите, които съществуват на тези 30 коралови островчета. Тук има чисти, бели плажове, галени от небесносини вълни.

Архипелагът Лос Рокес е друга дестинацията, която трябва да се посети. Включва 42 коралови рифови острови и стотици миниатюрни островчета, покрити с пясък. Рифът е дом за различни видове птици и богат морски свят. Поради тази причина венецуелското правителство решава през 1972 г. да го обяви за Национален парк, като по този начин да ограничи строителната дейност и да запази естествената красота на това място.

Венецуела е страна, която е известна по света с много неща, например с красивите си жени, сериалите, разкошните плажове на островите в Карибско море, най-високия водопад в света – Анхел, както и с управлението на държавния глава Уго Чавес.