Уругвай, официално Източна република Уругвай, е държава разположена в южната част на Южна Америка. Граничи с Бразилия на север, с Аржентина на запад и юг и с Атлантическия океан на югоизток. Голяма част от територията й е заета от югоизточната част на Бразилското плато, лавовото плато Аедо и хълмистата равнина на Рио Негро и височинните Кучиля де Аедо.

Произхода на името на страната идва от езика на племето гуарани и в превод означава "Реката на птичката уру". Уру е вид малка местна птица, която живее по бреговете на река Уругвай.

Още преди испанците и португалците да се заселят по земите на днешен Уругвай, териториите са били обитавани от индианци, главно от племето чаруа. Първото сериозно селище, което основават европейците през 1680 г., е Колония дел Сакраменто. Тя представлява важна крепост, многократна превземана от португалци и испанци, издигната на източния бряг на Рио Плата. По-късно, през 1726 г., е основан Монтевидео, изпълняващ ролята на основно пристанище в естуара на Рио Плата. През 1798 г.,1806 г. и 1807 г. Англия прави няколко опита да превземе земите на Вицекралство Рио де ла Плата, но те са успешно отблъснати от обединените войски на Монтевидео и Буенос Айрес. През 1822 г. земите на Уругвай са окупирани от Бразилия. След продължилата близо 6 години Бразилска война, през 1828 г., в резултат на съглашение между Аржентина и Бразилия, Уругвай извоюва своята независимост и се формира като държава.

Уругвай е най-малката страна в южната част на Южна Америка. Страната се отличава с хълмисто-равнинен и платовиден релеф. Уругвай на юг има широк излаз на Атлантическия океан, който оформя северния бряг на големия естуар Рио де Ла Плата. Централните части на страната са заети от хълмистата равнина около река Рио Негро. Друга част от територията на Уругвай е заета от най-южните разклонения на Бразилската планинска земя, лавовото плато Аедо и височините Кучеля де Аедо.

Населението на Уругвай е 3 431 932 души (по данни от 2006 г.), като в етническата палитра има следните дялове: 86,8% уругвайци, 3,4% италианци, 2,1% галисийци, 1,7% евреи, 1,3% испанци и 1,1% славянски народи. При конфесионалния състав съотношенията са следните: християни - 97.3 % (от тях католици - 97.2 %, протестанти - 1.5 %, православни - 0.8 %, други - 0.5 %), юдаисти - 1.7 %, други - 1.0 %. Официален език в страната е испанския, както и разговорния лаплатски диалект.

Уругвай е една от сравнително развитите страни в Латинска Америка. Промишлеността й е представена главно от предприятия за преработване на селскостопански суровини. Основни отрасли на селското стопанство са хранително-вкусова, нефтопреработваща, химическа, текстилна, шивашка, кожарска и металообработваща промишленост. Селското стопанство напълно обезпечава страната с основните хранителни продукти, като основен отрасъл е пасбищното животновъдство, с направление за месо и кожи. Отглеждат се едър рогат добитък и овце, като Уругвай е един от най-големите производители и износители на вълна, месо и кожи. Основни селскостопански култури, които се отглеждат в страната са пшеница, царевица, ориз, плодове и цитруси, захарна тръстика, слънчоглед.

Казват, че Уругвай е страната с европейска душа, тъй като независимо, че е сгушена между Аржентина и Бразилия в сърцето на Южна Америка, мнозинството от гражданите й произлизат от испански и италиански имигранти.

Монтевидео е столицата на Уругвай, която изглежда доста по-безопасна от други южноамерикански столици. В Старата част на града са съсредоточени повечето колониални сгради, които днес са музеи, арт галерии, антикварни магазини и ресторанти. Онези, които залагат на прелестите на природата, са източните части, където могат да се видят живописни блата, лагуни, мочурища и потоци. ЮНЕСКО е обявил региона за биосферен резерват.

Търсещите слънчеви лъчи няма да останат разочаровани, че са се насочили към Уругвай. Белите пясъчни плажове на Атлантическия океан, източно от Монтевидео, представляват уругвайския вариант на италианската и френската ривиера, а на крайбрежната ивица са накацали най-впечатляващите южноамерикански курорти.
курорти.

Най-популярната туристическа дестинация на Уругвай е Пунта дел Есте, разположена между Атлантическия океан и река Плата. Това е скъп увеселителен център, средище на нощния живот, разполагащ с много казина и дискотеки.

Може да е малка държава, но сърцето и душата на таят много позитивност и топлина, с които посрещна гостоприемно туристите от цял свят.

Без съмнение най-популярният танц в Уругвай е тангото, както и по-малката му сестра милонгата. Уругвай има и свой национален музикален стил - кандомбе, в който значително по-силно са застъпени африканските ритми и ударните инструменти.

Сред модерните автори на Уругвай изпъкват Хуан Карлос Онети - един от най-големите екзистенциалисти и модернисти, както "уругвайският Едгар Алън По" – Орасио Кирога - световноизвестен уругвайски драматург и писател.