Страна на богатствата - дълги плажни ивици, безкрайни пустини, красиви водопади, огромни мегаполиси, диви, безлюдни простори на Патагония и, разбира се, родина на тангото. Това би било достатъчно за визитната картичка на федералната президентска република Аржентина.

Аржентина е държава в Южна Америка, която се простира на площ от 2 777 410 кв. км, в която живее население, наброяващо 42 046 118 души. Тя е втората по големина страна в Южна Америка и осма по големина в света след Русия, Канада, САЩ, Китай, Бразилия, Австралия и Индия. Аржентина граничи с Чили на изток, Боливия и Парагвай на север, и Бразилия и Уругвай на североизток.

Името Аржентина произхожда от латинската дума за сребро -"argentum", и е дадено на държавата от Хуан Диас де Солис. Първите испански завоеватели открили Рио де ла Плата – Сребърната река, като с натрупаните от това място богатства туземците правили сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас де Солис.

В древността земите на Аржентина са били населявани от индиански племена - мапудунгун кечуа, чаруа, гуарани и др., но през първата половина на XVI век испанските конкистадори слагат ръка върху тези територии. Първите градове в Аржентина възникват под формата на малки колониални селища, основани именно от испанците. След войната за независимост на 9 юли 1816 г., която дата се превръща в национален празник за страната, са провъзгласени Съединените щати на Ла Плата, които през 1926 г. се преобразуват във Федерална република Аржентина.

След като става независима държава, Аржентина преживява главозамайващ икономически разцвет и се превръща в най-голямата икономическа сила в света (заедно със САЩ и Великобритания). Привлича милиони европейци. От 1930 г. страната се управлява главно от военни, като периода от 1930 г.-1983 г. е белязан от смяна на военни правителства.

Следващата съдбоносна година в историята на Аржентина е 1982 г., когато страната претърпява поражение от Великобритания във война на Малвинските острови. През 1983 г. в Аржентина се сформира гражданско правителство, с което се дава начало на демократични промени.

Аржентина, разположена в югоизточната част на Южна Америка, владее малки острови и източната част на остров Огнена земя. Релефът на страната е предимно равнинен, зает от обширната Лаплатска низина, включваща Гран Чако, Ентрериос и Пампата. Ентрериос е плодородната низина между реките Парагвай и Уругвай, a на юг е разположено полупустинното плато Патагония.

Планинският облик на релефа на Аржентина се дължи на факта, че западните части на страната до границата с Чили са заети от най-дългата планинска верига на планетата – Андите, с най-висока точка връх Аконкагуа. Като цяло в Аржентина преобладават големите релефни форми.

Повечето от реките в Аржентина се изливат в Атлантическия океан. Трите реки – Парана, Парагвай и Уругвай, формират основната речна система в Южна Америка. Река Парагвай се влива в река Парана, а тя от своя страна се влива в река Уругвай, формирайки голямата река Рио де ла Плата.

Характерната за Аржентина растителност в топлата и влажна североизточна част на страната е представена от тропическа растителност, включително дървета като палми, палисандър, бакаутово дърво, почти всички видове люлякови храсти и някои ендемити.

Животинският свят в Аржентина е по-богат и разнообразен в северната част на страната. Тук представители на бозайниците са множество видове маймуни, ягуари, пуми, оцелоти, мравояди, тапири, диви свине и миещи мечки, а сред птиците се различават фламинго, почти всички видове колибри и папагали. В южните части на страната по бреговете на Патагония можете да наблюдавате китовете-убийци. Тук се случва често да има туристи, които пристигат специално, за да наблюдават лова на косатките.

Около 81% от населението на Аржентина е с европейски произход. Ясно разграничени са трите основни класи - Бизнес класата, огромната средна класа и сравнително добре организираната работническа класа, и те различават Аржентина от повечето латиноамерикански общества.

Римокатолиците представляват 91% от населението на Аржентина. Основните религии, които се изповядват са юдаизм, протестантството и няколко други християнски и нехристиянски религии. Римокатолическата църква обаче е основната църква в Аржентина.

По неофициални данни аржентинските граждани от български произход са около 40 хиляди души, и населяват главно Буенос Айрес, Берисо, Мар дел Плата, Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс, Комодоро Ривадавия.

Официалният език в Аржентина е испански. Той се говори от почти цялото население на страната, но се отличава и т.нар. лунфардо – диалектна смесица между испански и италиански, който е широко разпространен в Буенос Айрес. Освен него в Аржентина се говорят италиански, английски, корейски, както и няколко местни диалекта.

Аржентина е между най-богатите страни в Южна Америка и се нарежда сред първите пет страни в света по износ на зърнени храни, брашно, кожи, месо и вълна. Страната има добре развита промишленост и селско стопанство, което й осигурява 80% от износа. Основно място заемат отраслите на текстилната, хранително-вкусовата промишленост – месодобивна, тютюнева, захарна, производство на масло, а също така машиностроенето и добивът на нефт.

Онези, които са избрали за своя туристическа дестинация столицата Буенос Айрес, задължително трябва да посетят Пласа де Майо с президентския дворец Каса Росада, катедралата Метрополитан с гроба на националния герой от войните за независимост Хосе де Сан Мартин, и множеството музеи. Спирки на туристическата обиколка трябва да са и културният център "Сан Мартин", паметниците на националната архитектура, знаменитият театър "Колон" - център на оперното и балетното изкуство на цяла Южна Америка, както и булевардът "9 юли" – най-големият търговски район в света. Най-любопитни атракции са "Фиеста гаучо" и "Танго-шоу", които са избрани, за да запознаят хората с бита, кухнята, нравите и музиката на гаучосите – аржентинските каубои, както и развлекателен спектакъл с участието на най-добрите изпълнители на танго.

Кордоба е вторият по големина град в Аржентина, който от архитектурна гледна точка в много отношения превъзхожда столицата. В този град могат да бъдат видени прекрасни ансамбли от колониалните времена - старият пазар, католическата катедрала и т.н.

Знаменитият национален парк „Игуасу”, заемащ площ от 55 хиляди хектара, се намира на границата между Аржентина, Бразилия и Парагвай. Този парк е признат за едно от съвременните чудеса на света – невероятна комбинация от 275 водопада, хиляди видове екзотични птици, пеперуди и уникална тропическа растителност.

В Аржентина не липсват морски и планински курорти. Трябва да се отбележи Барилоче – аржентинската Швейцария, разположен на брега на езерото Науел-Уапи, както и големият морски курорт Мирамар. Особено популярни сред туристите са океанските круизи от нос Хорн до Антарктика и Патагония.

Аржентина е страната, която е известна по цял свят със своята богата и чувствена култура. В Буенос Айрес възниква един от най-страстните и горещи танци – тангото, което днес е визитната картичка на Аржентина.