Исландия е разположена на най-големия вулкански остров на Земята и е най-рядко населената страна в Европа.

Исландия отстои на 287 км източно от Гренландия и на 798 км северозападно от Шотландия. Първите заселници на Исландия са норвежките викинги, дошли тук около 870 г. През 930 г. е създаден независимият исландски парламент – Алтинг, най-старият законодателен орган в света, който съществува и днес. Дълги векове Исландия е зависима и се управлява от Норвегия, после от Дания. От 1944 г. е независима република.

Климатът е суров. Около 15% от площта на Исландия е покрита с ледници – най-голям е ледникът Ватнайокул, в южната част на острова. Релефът е съставен от обширни лавови плата, с надморска височина между 600 и 950 м, над които се издигат многобройни угаснали, спящи и действащи вулкани. Вулканът Хваннадалсхнукур (2119 м) и е най-високата точка на Исландия. Заради съжителството на огненото дихание на Земята с ледения мраз наричат Исландия “Земя от лед и огън”.

Термалните извори в Исландия широко се използват за отопление. По производство на електроенергия на човек от населението Исландия е на едно от първите места в света, а по износ на питейна вода на второ място след Канада.

Исландия е единствената страна в света без армия. Рейкявик е най-северно разположената и най-чиста столица в света.