Колумбия е държава в северозападната част на Южна Америка. Граничи с Карибско море на север, Венецуела и Бразилия на изток, Еквадор и Перу на юг, Панама и Тихия океан на запад. Столица на Колумбия е град Богота, който е 30-ят по големина град в света. Страната има площ 1 138.9 хил. кв. км.

Голяма част от Колумбия е заета от Колумбийските Анди, с най-висок връх Кристобал Колон - 5 800 м. На север и запад се простират Прикарибската и Тихоокеанската низина, а източните й части са заети от плато и част от долините на Ориноко и Амазонка.

Историята разказва, че до идването на испанските конкистадори през 1499 г. територията на днешна Колумбия е била населена с индиански племена чибча, кечуа, кариби и араваки. Те създават над 20 държавни формирования, като на едно от тях - Баката, дават името на столицата Богота. Периодът на испанското нашествие е причина индианските държави да са в упадък, което улеснява испанската експанзия. През 1533 г. е построено пристанището Картахена и е установен е колониален режим.

През 30-те години на ХVI век се слага край на испанската колонизация на страната, което е съпроводено с масово унищожаване на населението и неговата култура. През 1538 г. на колонията се дава името Нова Гранада, а за център на колонията е избран град Санта Фе де Богота.

Нова Гранада добива статут на вицекралство през 1718 г., а през 1810 г. Симон Боливар повежда въоръжената борба за независимост. 17 декември 1819 г. е паметна дата, тъй като е провъзгласено създаването на Велика Колумбия, със столица град Кукута, в състава на която влизат Венецуела, Колумбия, Панама и Еквадор. Федерацията се разпада в далечната 1830 г. и са образувани самостоятелните държави Колумбия, Венесуела и Еквадор.

Колумбия е на 4 място по население в Америка след САЩ, Бразилия и Мексико – около 44 379 598 души. По-голямата част от него е концентрирана в централната и западна част на страната. Най-многобройната етническа група са метисите - 58%, следвани от бялата раса - 20% и афроколумбийците на трето място с 10.6%. Коренното население е представено от 3.4%.

Конфесионалният състав на населението в Колумбия е в следното съотношение християни - 98.0 % (католици - 99.5 %, протестанти - 0.5 %), местни традиционни вярвания и култове - 1.1 %, и други - 0.9 %. Официален език в Колумбия е испанският, но се използват и индиански езици.

Колумбия има една от най-разнообразните флора и фауна на планетата. Тук се различават над 40 000 вида цветни растения и 1500 вида птици - от най-малката птичка колибри до най-голямата летяща птица-андски кондор, множество влечуги – като например гигантските змии питон, боа и анаконда, голям брой крокодили и алигатори. Сред жабите тук е и най-отровната в света жаба - дървесната кокои. Бозайниците също са голям брой - ягуар, пума, оцелот, тапир, капибара, очилата мечка, множество маймуни и др.

В икономическо отношение Колумбия се нарежда на пето място в Южна Америка. Стопанството й е аграрно-индустриално развито, а от промишлеността са развити нефтохимическата, металургичната, текстилната, шивашката, тютюневата, обувната, металообработващата и др. Развито е овцевъдството, говедовъдството, свиневъдството, риболовът. Главната селскостопанска култура на Колумбия е кафето, но са застъпени и отглеждането на банани, памук, цветя, тютюн, ориз, царевица, захарна тръстика.

Едно от нещата, с които Колумбия е най-известна е, че е вторият най-голям производител на кафе в света след Бразилия. Първите дръвчета са донесени в страната през 1808 г. от мисионери йезуити. Днес кафето е от изключителна важност за икономиката на Колумбия. Доказателство за това е фактът, че всяка кола, която влиза в страната, се пръска със специални препарати, за да се предотврати разпространението на болести, които биха могли да увредят ценните дръвчета. Основните сортове кафе в страната са „Екселсо" и „Супремо".

Когато човек чуе името Колумбия, в съзнанието му нахлуват доста страховити асоциации. Но освен с негативите си, като наркотици и отвличане на деца, Колумбия е известна и много положителни неща.

Повечето от туристите, които посещават Колумбия, са американци, посещаващи градове като Меделин, прочут през 80-те години на ХХ век с неговия силен кокаинов картел.

Меделин е наистина един красив град в Колумбия. Сред приятните места в града е ботаническата градина, където могат да бъдат видени различни цветя и най-вече как расте кафето с неговите различни сортове. Изключително приятна може да бъде една разходка до приятно езерце с мостче или да едно изкачване на хълм в центъра на Меделин.

Столицата на Колумбия Богота е един от най-старите градове в Южна Америка. Основан е на мястото на индианско село, където е живяло племето Чибча и изгонено във високите Кoрдилиери. 6 август 1538 година е датата на неговото първоосноваването като град Санта Фе де Богота. Актът на официалното основаване е всъщност 27 април 1539 г., на мястото на днешния площад "Боливър". Богота е град, в който човек може да се наслади на разнообразна и красива архитектура.

Друга забележителност на Колумбия е езерото Гуадавита, което се намира само на 75 км от Санта Фе де Богота. Езерото е разположено в ниското, защото сякаш е в един каньон, заобиколено от дървета, които влизат във водата. Езерото има и своя легенда. Тя разказва за една жена, която си имала любовник и дете от него. За нейно нещастие съпругът й разбира и го убива, а жена си кара да яде от неговото месо. Тя успява да избяга при езерото, в което живеел огромен дракон. Той я харесал, и не само подслонил, но и я взел за жена. Когато времето е хубаво тя излиза над водата и пее.

Град Картахена де Индиас, основан през 1533 г., още от първия момент се превръща в плацдарм за испанското нахлуване. Поради тази причина Фелипе II се разпорежда да се построи голямо укрепление, което да издържа на всичко.
В старата част на града са разположени красиви къщи и още по-красиви блокове. Всяка уличка има свое собствено име, защото навремето е била собственост на някой, който й е дал името.

Най-голямата атракция е Палатът на Инквизицията - типична барокова постройка от 1770 г. Има зали със запазени машини, както и зала, където са съдили вещиците. Интересното тук е, че в залата има огромен кантар, за да се премери теглото на вещицата, преди да й вземат живота.

Колумбия е родина на известни личности. В областта на литературата най-известното колумбийско име безспорно е Габриел Гарсия Маркес. Със своя шедьовър „Сто години самота”, той печели Нобелова награда през 1982 г. В съвременната световна литература блесват имената на Фернандо Вайехо, Алваро Мутис и Херман Кастро Кайседо. В музикално отношение името на Колумбия по света прославят две световни звезди - Шакира и Хуанес, и двамата печелили в кариерата си Грами.