Италия е разположена изцяло на тесния и удължен Апенински полуостров. Тя притежава двата най-големи средиземноморски острови – Сицилия и Сардиния. В пределите на страната се намират и две от най-малките държави в света – Ватикана и Сан Марино.

По-голяма част от Италия е покрита с хълмове и планини. На север са Италианските Алпи, с грандиозния варовиков масив Доломити. Мощните скални формации от доломити, които изграждат по-голяма част от острите като игли върхове, са дали името на планинския масив.

Има много ледникови езера южното подножие на Алпите. На запад, на границата с Франция се извисява най-високият връх на Алпите – Мон Блан (4807 м). По цялата дължина на Италия и на остров Сицилия, се простира планинската верига на Апенините. Равнинните земи в Италия са малко. В обширната Паданска низина тече река По – най-дългата и пълноводна река в Италия.

Неапол е разположен амфитеатрално в подножието на вулкана Везувий. Наблизо са развалините на античният град Помпей затрупан от вулканската пепел при изригването на Везувий през 79 г. Венеция е един от най-живописните градове в Европа – със своите над 200 канала, повече от 400 моста и множество великолепни исторически сгради.

Едни от най-интересните забележителности на Рим са Колизеумът, Испанските стъпала – построени в началото на 18 в. В основата им е прочутият Испански площад Фонтана на старата лодка – един от многобройните фонтани, проектирани от ренесансовия архитект Бернини.

В цяла Италия има повече от 100 000 археологични паметници от римска епоха.

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море. В североизточната му част се намира действащият вулкан Етна, най-високият (3350 м) активен вулкан в Европа, изригвал няколко пъти през последното столетие. Отглеждат се цитрусови плодове, маслини, памук и др.

Сардиния е вторият по големина остров в Средиземно море. Западният бряг, между градовете Алгеро и Бозя, известен като “Кораловата ривиера” привлича много туристи. Главен град и основно пристанище на Сардиния е Каляри – очарователен средиземноморски град, с интересен средновековен квартал, красив плаж и солени езера, обитавани от розови фламинго.

Посолство на Република България, Рим, Италия 00197 Рим, Италия ул. Пиетро Паоло Рубенс, 21 Тел.: 0039 06 322 46 40 Тел.: 0039 06 322 4643 Факс: 0039 06 322 61 22 e-mail: embassy@bulemb.it