Монголия е държава в Централна Азия, граничеща с Русия на север и с Китай на юг.

Историята на Монголия започва някъде към XIII век, когато страната се оказва център на най-голямата империя в световната история – Монголската. Тъй като империята се радва само на век величие и запада заради вътрешни феодални борби, манджурите успяват да завладеят Вътрешна Монголия през 1636 г., а Външна Монголия – през 1691 г.

1911 г. е годината, когато само Външна Монголия успява да обяви своята независимост. След редица тежки събития през изминалите години, през 1924 г. е създадена Народна република Монголия. След референдум, проведен на 20 октомври 1945 г., за обявяване на независимост, идва 6 октомври 1949 г., когато държавата е призната.

Населението на Монголия е с етнически състав, в който 94,9% участие вземат монголците, 5% се падат на казахите и 0,1% остават за други етнически групи.

Религията, която в най-голям процент се изповядва в Монголия е будизма – 50 %, като останалата част е разпределена между християни и мюсюлмани.

Централната част на Монголия е заета от платото Хентей, а в южната се простира пустинята Гоби. Северна и западна Монголия са предимно планински райони. Главните реки на Монголия са Селенга, Керулен, Дзабхан и Кобдо, а езерата са Хубсугул, Хигрис Нур, Увс Нур и др.

Растителността на Монголия е предимно в сухите степи, пустинна и полупустинна, а в планините — степна и лесостепна. Монголия е запазила една от най-чистите екосистеми в Азия и е приютила някои видове животни и растения, които са изчезнали напълно от останалата част на континента.

В икономиката на Монголия най-силно е развито селското стопанство, главно животновъдството. Отглеждат се овце, кози, едър рогат добитък и якове, коне, камили, елени, свине, птици и диви животни с ценни кожи. Земеделието също е развито, като се отглеждат зърнени и бобови култури, картофи, плодове и зеленчуци.

Монголия е страна, която е богата на полезни изкопаеми — въглища, уран, злато, сребро, мед, молибден, желязна руда, скъпоценни камъни и др. Промишлеността е представена от предприятия на хранително — вкусовата промишленост, обработка на кожи, шивашка и др.

Монголия е непознато и чудато място за пътуване, пълно с неочаквани красоти и открития за най-смелите туристи. National Geographic нарежда Монголия сред топ местата за прекарване на ваканцията.

Може би това не е случайно. Едно от най-красивите и интересни места в Азия се намира именно в Монголия - бездънното езеро Юруг Нуур.

Това, което Монголия предлага на своите посетители, е потапяне в една древна култура и пътешествия сред последната неразрушена дива природа във Азия. Откривайки тази земя на номади-конници и традиции, датиращи още от времето на Чингиз хан, пътешествениците ще си осигурят истинско пътешествие назад във времето и съвсем реална археологическа експедиция.

Монголия е най-известна със своето имперско минало под предводителството на безстрашния вожд Чингиз Хан. Бронзовата статуя на Хана, яхнала кон и поставена по средата на двора на Вътрешния монголски университет, излъчва ясен сигнал, че той е смел основател на една от най-големите империи, съществували някога.
За желаещите да разгледат едни от изящни колекции на будисткото изкуство Монголия е идеалното място.

В Монголия също могат да бъдат разгледани и множество вкаменелости на много от видовете динозаври, обитаващи Земята. Изкопаемите са запазени в почти идеален вид благодарение на сухия климат и песъчливите почви на пустинята Гоби.

Но каквото и да се говори, главното богатство на страната си остава почти неизменната от хората природа, която привлича много привърженици на екотуризма. Монголия разполага с много национални паркове сред които „Богхан”, Гурвансайхан”, природният резерват "Кастейн Науру", езерото и национален парк "Ховсгол Нур".

Сред природните забележителности на Монголия изключително привлекателен е могъщият водопад в горното течение на р. Орхон.