Тайван е остров в западната част на Тихия океан, в Източна Азия, който от 1945 г. се администрира от Република Китай (не Народна Република Китай).

Остров Тайван лежи на около 120 километра югоизточно от бреговете на Китай, в Тайванския пролив. Границите му са Източно китайско море на север, Филипинско море на изток, проливът Лузон на юг и Китайско море на югозапад. Най-високата точка в Тайван е Ю Шан - 3952 метра, а има и пет други върхове над 3500 метра, с което Тайван става четвъртият най-висок остров, който е известен и със своите 13 изгаснали вулкана и чести земетресения.

Заради формата на основният остров Тайван, наподобяваща сладък картоф, тайванците често наричат себе си "Децата на Сладкия картоф”. Според други интерпретации формата наподобява кит в океана.

Подредени в хронологичен ред, събитията в историята на Тайван, прескачаща във вековете изглежда така. През XII век - китайски търговци и пирати посещават острова, а през XVII век днешният остров бил заселен от китайци. По-късно европейското присъствие и по тези земи не закъснява. Холандци, испанци и португалци превземат Тайван и го наричат Формоза. През 1887 г. strong>Тайван е обособен в отделна китайска провинция, а в периода 1895 г.-1945 г. е под властта на Япония.

Япония капитулира през 1945 г. и Тайван е върнат на Китай, като след третата гражданска война в Китай през 1949 г. остава единствената територия под контрола на Република Китай.

Над 93% от населението на Тайван са последователи на комбинация от будизъм, конфуцианство и даоизъм; 4,5%, са последователи на християнството и 2,5% са привърженици на други религии като ислям.

Тайван е остров, който може да се гордее с доста природни забележителности и красиви градове.

Тайнан е градчето - храм на Тайван, намиращо се на югозападното крайбрежие и едно от най- добрите места в страната за посещение на будистки паради, фестивали, храмове. Задължително тук трябва да се посетят Източната планина, заета от храма на таоистите, Мито с неговата великолепна статуя, класическият будистки храм Каюан и много други.

Ланиу е скалист вулканичен остров с тропичен имат. Повечето от обитателите тук са аборигени от племето "Яами". Те говорят на диалект и обитават жилища, построени под земята, за да ги предпазват от тайфуните.

В селцето Маолин посетителите могат да се насладят на естествената красота на неговите околности. Областта около селцето е много подходяща за различни екскурзии и речни разходки, по време на които могат да се видят прекрасни водопади.

Островите Пенгху са архипелаг от 64 острова, които примамват посетителите си със своите плажове, чудни селца, подходящи за риболов, с тюркоазените си води, вкусна морска храна и слънчеви време.
Макунг е единственият град на островите - живописно място, с пристанище за риболов, открити пазари, храмове и хотели.

Тиенсян е най-подходящото място за онези посетители на Тайван, които желаят да бъдат извън големия град. Интересна забележителност тук е клисурата Тароко - вероятно най-красивото и живописно място в Тайван. Това са 19 км огромни каменни канари, бърза река и водопад.

Националният парк Тароко е една от най-популярните туристически атракции в Тайван. В този парк се намира 19-километров каньон, чийто стени са главно от мрамор и гранит. Високите скали са на възраст повече от 200 милиона години, а бързеите и водопадите потвърждават името на парка - „Тароко“ означава „великолепен“.

Град Тайбей е най-големият град в Тайван. Той е промишлено-търговския център на провинция Тайван. Там са концентрирани седалищата на крупни фирми, предприятия, банки и магазини. Град Тайпе, заедно с околия Тайпе, Таоюан и град Джилон образуват най-голямата промишлена и търговска зона в Тайван.