Султанство Бруней, официално название Бруней Даруссалам, е държава в Азия, разположена на остров Борнео (Калимантан) в Южнокитайско море, граничи с Малайзия.

Националният празник на страната, която от 1984 г. е член на британската Общност на нациите, е 23 февруари.
Позовавайки се на книгата за унаследяване на престола - Ислямският силсилах, първият султан на Бруней е Алак Бетатар. XV-XVII век е периодът, в който Бруней изживява своя апогей в развитието си и това съвпада с времето на управление на султан Болкиах, известен с прозвището "пеещият Адмирал". Тогава Бруней владее северозападното крайбрежие на Борнео и южните Филипини.

Като по правило, след всеки възход идва падение. Следващият период от историята на Бруней е белязан с разпад, който се дължи на вътрешни противоречия, европейска колониална експанзия и пиратство.

През 1888 г. Бруней усеща европейското присъствие, когато става британски протекторат. Все пак запазва султаната като форма на официално управление, но от 1906 г. британската корона назначава Резидент-администратор, който пребивава в Бруней сити.

На 1 януари 1984 г. Великобритания освобождава султаната Бруней от британския протекторат, а 23 февруари 1984 г. е светла дата в историята на островната държава, тъй като страната се провъзгласява за независима.

Населението на Бруней е около 320 хил. жители, като етническият му състав е както следва: малайци - 64.6 %, даяки - 13.4 %, китайци - 19.1 %, индийци - 1.6 %, други - 1.3 %. Официални езици в султанството са малайски и английски, като се различават и други езици като няколко китайски диалекта, ибан и местни аборигенни езици.

По отношение на вероизповеданията, в Бруней мюсюлманите (сунити) представляват 62.5 %, от населението, будисти - 13.2 %, християни - 7.6, хиндуисти - 1.1 %, конфуцианци и даоисти - 5.2 %, както и местни традиционни вярвания и култове - 10. 4%.

Официалният малайски език принадлежи към западната малайо-полинезийска подгрупа на австронезийското езиково семейство, като повечето от писмените документи на страната са на двата шрифта - малай и джауи.
Релефът на Бруней е предимно равнинен, с изключение на южните гранични райони, където максималната височина достига 1 850 м. – това е всъщност връх Бикит Пагон.
Четири главни реки прекосяват четирите географски и административни райони на страната - най-пълноводна река Белаит, най-малката река Тамбуронг, река Тутонг, както и най-важна за страната – река Бруней.

Икономиката на Бруней е основана изцяло на добива на нефт и газ, като износът дава 95 % от валутните постъпления. Брунейското селското стопанство е слабо развито. Отглежда се кокосова палма, нипа, банани, манго, каучуково дърво и др., а над 80 % от хранителните продукти се внасят.

Индустрията на Бруней е ограничена в леката промишленост – произвежда се естествен каучук и се изнася в суров вид.

Бруней е страна, в която важат строго определени правила и закони, а културата е предимно малайзийска, силно повлияна от Исляма. Адет и шария е законът на традициите, който управлява многото държавни церемонии, а специален отдел по церемониите и държавния протокол се грижи за опазването на традициите, облеклото и хералдиката.

Етикетът в Бруней задължава предметите да се подават само с дясната ръка, да се сочи само с палеца и да се събуват обувките преди влизане в дом или обществена сграда. Хората се ръкуват леко и е последвано от докосване на гърдите с дясната ръка.

Културата на Бруней представлява израз на етническото разнообразие на страната.

Столицата на Бруней се казва Бруней таун или Бруней сити, но всъщност е наречена Бандар Сери Бегаван и носи името на Сери Бегаван. Това име е прието от предишния султан Омар Али Саифуддин.