Източен Тимор е нова държава на световната карта. Разположена е в югоизточна Азия и се намира в източния край на Индонезийския архипелаг, на северозапад от Австралия. Източен Тимор заема половината от остров Тимор, като столица на страната е град Дили.

По-важните исторически събития в Източен Тимор започват през 1642 г. когато още в началото на XVI век португалците завладяват Източен Тимор и го колонизират в средата на века, но западната част отстъпват на Холандия. Португалия владее източната част на страната до 1859 г. под името Португалски Тимор. Независимост Източен Тимор обявява на 28 ноември 1975 г., но девет дни по-късно върху териториите му ръка слагат Индонезийските военни сили. Следва насилствено обединение с Индонезия през юли 1976 година, територията е окупирана и анексирана и обявена за Индонезийска провинция. В следващите 20 години, в Източен Тимор загиват повече от 100 000 души.

На 20 май 2002 г., Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава.Източен Тимор всъщност е първата нова независима държава на XXI век.

Населението на Източен Тимор възлиза на около 1 019 252 жители, които са обединени в следните етнически групи: малайци-полинезийци, папуаси и китайци.

В религиозно отношение населението е разпределено както следва: католици - 90%, мохамедани - 4%, протестанти - 3%, хиндуисти - 0,5% и будисти - 0,5%.

Езиците, които са официални в Източен Тимор, са тетум и португалски език, но има и два неофициални – индонезийски и английски език.

Източен Тимор е страна с предимно развито земеделие. Основните култури, които се произвеждат, са кафе, ориз, сладки картофи, ванилия, манго, банани и сандалово дърво.

Освен това е развито производство на битова химия, както и текстилната промишленост. Източен Тимор изнася предимно кафе, сандалово дърво и ванилия.