Република Индонезия е държава в Югоизточна Азия, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Територията й е разпростряна върху Зондските острови, Молукските острови, както и върху западната част на остров Нова Гвинея. Тази страната е най-голямата мюсюлманска страна, съставена е от 17 508 острова, повечето от които планински. На територията на Индонезия има над 100 действащи вулкана.

Историята на Индонезия отвежда в далечният период между II и V век, когато възникват първите държавни обединения на територията на днешна Индонезия, както и започва разпространението на индуизма и будизма, пренесени от Индия. През XIV век в Индонезия се създава силната империя Маджапахит и се утвърждава ислямът. През 1511 г. в земите на днешна Индонезия стъпват първите португалски колонизатори, а през 1602 г. страната попада под колониалното робство на Нидерландия. След стремителни освободителни движения идва датата 17 август 1945 г. когато е провъзгласена независимостта на Индонезия, а през периода 1950 г. – 1956 г. е обявена за унитарна република.

Индонезия заема четвърто място в света по брой на населението над 240 милиона жители. 12 милиона жители населяват индонезийската част на Борнео и Нова Гвинея, а в Ява са концентрирани 100 милиона жители на по-малко от 7% от площта в четири големи града - Джакарта, Сурабая, Бандунг и Семаранг. В Индонезия са регистрирани 742 различни езика и диалекти.

Съотношенията в икономиката на Индонезия са следните: селско стопанство - 21%, промишленост - 35%, услуги - 44 %. От растениевъдство е застъпено отглеждането на каучуконосни растения, кокосова, маслена палма, чай, кафе, тютюн, какао, подправки, кора от хининово дърво, захарна тръстика, ориз, царевица, батати, фъстъци, соя. Основна култура, отглеждана в Индонезия, е оризът. Животновъдството е слаборазвито – риболов и добив на морски продукти.
От промишлеността е развит добивът и преработката на дървесина, нефт, природен газ, въглища, калай, боксит, манган, мед, никел, азбест, асфалт, фосфорити, каменна сол, злато, сребро. Развити са също и преработката на селскостопански суровини, текстилна, машиностроителна и корабостроителната промишленост.

В износа на Индонезия влизат стоки като петрол и природен газ, текстил и каучук главно за Япония, ЕС, САЩ, Китай, Тайван, Корея и др.

Главни пристанища са Джакарта, Купанг, Палембанг, Семаранг, Сурабая и Уджунгпаданг.

В Индонезия има много палми и каучукови дървета, от които в страната се произвеждат голям брой продукти от палмово масло и естествен каучук.

Индонезия е невероятен и екзотичен свят, в който са събрани могъщи вулкани, гъсти екваториални гори и множество култури. Индонезия е една от страните с най-голямо биоразнообразие в света. Това се дължи на факта, че страната е разположена около екватора. Срещат се азиатски растения и животни, а в източните - растения и животни, типични за Австралия и Нова Гвинея.

Навлизайки в сферата на туризма, не може да се отрече факта, че Бали е най-хубавото място за почивка и туризъм в Индонезия.

На остров Сулавеси интерес представляват сложните и пищни погребални церемонии и вечните традиции на Тана Торая, докато остров Ломбок е неповторим със своите сърф, култура и спа услугите. Алабастарните плажове на Малуку по нищо не показват, че се намират на територията на една и съща държава редом с пустинните острови. Големите шумни градове не могат по никакъв начин да се сравнят с красивите будистки храмове в сърцето на джунглата. Тук могат да се видят вулканичните езера на остров Саматра и гравюрите в долината Балием на Папуа или човек да се отпусне и отдаде на хубава храна и спокойствие в хотелите и ресторантите на остров Бали.

Джакарта е столицата на Индонезия, която се намира се на брега на Зондско море. Това е най-големия град в Индонезия, изпълнен с динамика и живот. Интересни забележителности са Площада на свободата, катедралата Света Мери, както и Mesjid Istiqlal - една от най-големите джамии в югоизточна Азия. По внушителност не отстъпват и Националния музей; „Античният" пазар и старото пристанище Sunda Kelapa.
Всичко в Индонезия е красиво - дали ще са оризищата в океана или храма Боробудур, дали ще са кристалните води на някой курортен плаж или екскурзия из тропичните гори няма значение.

Който посети Индонезия се влюбва в красотата на тази страна, в културата й, в обичаите, в природата, просто във всичко.