Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия, в югозападната част на полуостров Индокитай, заемащо площ от 181 035 хил.кв.км. и с население над 14 милиона души. Столица на кралството е Пном Пен.

Камбоджа граничи на юг с Тайландския залив (известен още като Сиамски залив), на запад с Тайланд, на север с Лаос, и на изток с Виетнам. Голяма част от Камбоджа е заета от Камбодажнската равнина, а на запад са планините Краван с най-висока точка връх Орал - 1 813 м.

Първите развити цивилизации в Камбоджа се появяват през първото хилядолетие сл.н.е. В хронологичен ред най-важните исторически събития на кралството могат да бъдат подредени така. През I век се основава държавата Фунан, а през VII век са поставени основите на кралство Ченла. Сиам и Виетнам завоюват страната през XVIII век, но през 1884 г. ръка върху земите на днешна Камбоджа слага Франция, която след завладяването я включва в състава на френски Индокитай. От 1940 г. до 1945 г. страната търпи японска окупация, но на 9 ноември 1953 г. е провъзгласена за независимо кралство.

Населението на страната е около 14 млн. души. и е с еднороден етнически състав, като повече от 90% от населението са кхмери. Най-значителното малцинство в Камбоджа е ислямският народ чам, следвано от виетнамски и китайски малцинства, както и от различни племена, живеещи в планинските и горски местности в страната. В Камбоджа официален език е кхмерският, с прилежащата палийска азбука.

Скоро възстановеният теравадински будизъм е главната религия, а конфесионалният състав на населението на Камбоджа е следния: будизъм - 95%, християнството 2% и ислям 3%.

Най-характерната топографична особеност на Камбоджа е езерната равнина, образувана вследствие на наводненията на Тонле Сап. Тази гъсто населена равнина се използва за култивиране на влажен ориз.

Като цяло Камбоджа е една от най-слабо развитите страни в света. Основният икономически отрасъл на Камбоджа е земеделието, но за икономиката от огромно значение са текстилната промишленост, туризма и строителството. Главната култура е оризът, но се отглеждат и царевица, захарна тръстика, памук, тютюн и др. В кралство Камбоджа наскоро са открити залежи на нефт и природен газ, чието извличане се очаква да започне през 2011 г. Прогнозира се, че това ще окаже благоприятен ефект върху икономиката на Камбоджа. Все пак обаче туризмът става най-бързо разрастващия се отрасъл.

Може би кралство Камбоджа дължи своята популярност най-вече на най-големият храмов комплекс в света Ангкорват. Той се намира в Северозападна Камбоджа и пред него стои предизвикателството да бъде провъзгласен за едно от седемте оцелели чудеса. Ангкорват смайва не само с внушителните си размери и изящество на архитектурата, но и с това, което носи като история. Близо шест века храмовият комплекс тъне в неизвестност, но в края на XIX век французинът Анри Муо го показва на света. В началото Ангкорват е смятан за будистки храм заради многобройните статуи на Буда, намерени в него. Но френски учени опровергават тази теза след като откриват първата му тайна – всъщност произхода му е хиндуистски.

Постепенно изследователите, работещи над разгадаването на Ангкорват, откриват в него символите на преминаващи едно в друго езически вярвания и религии.

Това, което истинската Камбоджа разкрива зад завесата от политическите събития и трудности, са фантастичните храмове, великолепна природа и гостолюбиви хора. Екскурзиите в Камбоджа са с богат списък от забележителности, всяка от които си струва да се види.