Малайзия е държава в южната част на Азия. Страната се състои от 2 части, разделени от Южнокитайско море – Западна – Малая, на полуостров Малака, и Източна – в северната част на остров Борнео (Калимантан). Западната част на Малайзия граничи с Тайланд и Сингапур, а източната - с Бруней и Индонезия.

Историята на Малайзия започва някъде около XII в. когато малайци, дошли от Суматра, основават Сингапур. XIV-XV век е периода, в който се създава княжество Малака, което завладява голяма част от полуостров Малака. По това време малайците приемат исляма, а териториите на Саравак и Сабах са под властта на султаната Бруней. През 1511 г. Малакският султанат е завладян от Португалия, а през 1641 г. – от Холандия.

С това европейското присъствие по земите на днешна Малайзия не свършва – през 1795 г. британски колонизатори завладяват полуострова и основават колония Британска Малая. След достатъчно време чуждо управление, през 1957 г. е провъзгласена независимостта на Малайската федерация.

Етнически състав на населението на Малайзия е следния: малайци и родствени на тях народи - 57.6 %, китайци - 32.9 %, индийци - 8.8 %, други - 0.7 %. В конфесионалния състав нещата са следните: мюсюлмани (сунити) - 49.7 %, будисти - 18.7 %, християни - 5.4 %, индуисти - 8.6 %, конфуцианци и даоисти - 9.7 %, местни традиционни вярвания и култове - 7.9 %. Официален език в страната е малайският.

Малайзия е сред страните в Югоизточна Азия, които са със средно развито селско стопанство. Тя е бързо развиваща се индустриално-аграрна страна. В процентно отношение между отраслите на националното стопанство на селското стопанство се падат 14 %, на промишлеността – 44 %, а на услугите – 42 %. Развити са електротехническа, химическа, металургична, автомобилна, текстилна и дървообработваща промишлености. Малайзия има и развита добивна промишленост - добив на калай и естествен каучук например.

В селското стопанство основните култури, които се отглеждат, са маслена и кокосова палма, ананаси, ориз, цитруси, тютюн, чай. Животновъдството е по-слабо развито - едър рогат добитък, главно биволи и свине.

Малайзия е счита за необикновена страна, която успява да предложи на всекиго по-нещо - приключения, природа, култура и почивка. Тя има прекрасни плажове, чиито златисти брегове, които се мият в топлите кристални води на океана, уникална палитра от коралови острови и усамотени заливи с чист бял пясък и разбира се много палми.

Малайзия просто е място, към което всеки се връща с удоволствие, за да усети отново гостоприемството на нейните жители, райския климат и безбройните атракции.