Шри Ланка, чието официално наименование е Демократическата социалистическа република Шри Ланка до 1972 г., е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Страната е разположена на едноименния остров в Индийския океан на площ от 65,6 хил. кв. км и брегова линия 1 410 км.

Релефът на Шри Ланка е предимно равнинен, централните части са заети от стъпаловидни планини, а останалата територия е равнина, на места заблатена. По дължина на крайбрежието има участъци от коралови рифове.

По-важните исторически събития и дати в аналите на Шри Ланка започват през V век пр.Хр. Тогава индийски преселници се смесват с местното население, като се образува народността синхали. Те царуват по тези земи до V век, когато на териториите на днешна Шри Ланка нахлуват тамилите. Доста по-късно, някъде към ХV век, се сформират три държави – Коте, Канди и Джафна.

Първото европейско присъствие на острова се отбелязва през 1517 г. с успешното португалско заселване. През 1658 г. холандците успяват да завземат голяма част от острова. През 1796 г. Цейлон, така наричаната тогава днешната Шри Ланка, е провъзгласен за независима държава, а през 1972 г. е провъзгласена република Шри Ланка.

Население на Шри Ланка е 19 510 хиляди жители. Етническият състав на населението се поделя между синхали - 73.9%, тамили - 18.2%, маври - 7.1%, бюргери - 0.3%, малайци - 0.3% и други - 0.2 %. Официалните езици са синхалски и тамилски, но на места се говорят и английски и арабски.

Конфесионалният състав на Шри Ланка представлява будисти - 69.8 %, индуисти - 14.7 %, мюсюлмани - 7.6 %, християни - 7.5 %, и други - 0.4 %.

Подобно на други азиатски страни, Шри Ланка е предимно аграрна страна. В селското стопанство е заета по-голяма част от активното население. Отглеждат се чай (3-то място в света), ориз, просо, царевица, батати, банани, ананаси. Секторът животновъдство е слабо развит, като се набляга на развъждането на едър рогат добитък, слонове, кози.

Шри Ланка е развита в добиването на висококачествен графит (заема челното 1-во място в света), илменит, цирконий, рубини, сапфири, аквамарин. От промишлеността са развити също нефтопреработването и металургията. В страната има и заводи за сглобяване на автомобили и селскостопански машини. От леката промишленост са застъпени текстилната, обувната и химическа промишленост.

Главните пристанища на Шри Ланка са Коломбо, Тринкомали и Гале.
Туризъм в Шри Ланка е много добре развит, добре развита инфраструктура и годишен поток от над 400 хиляди туристи.

Преимуществото на страната се явяват природата и запазената специфична култура. Интересни са многобройните малките природни "аптечки", предлагащи най-добрия природен цяр - билките.

Хората в Шри Ланка са изключително дружелюбни и вежливи. За тях туристите са преди всичко техни гости. Нещо повече, чувстват се щастливи и значими, когато им обърнеш малко внимание.

Шри Ланка не е място за влюбени, а по-скоро място за усамотение и размисъл, съзерцание и релакс. Няма ги забавленията, нито нощният живот на супер развитите столици и световни икономически средища. Tук царува само едно чувство: усещаш се естествен човек.

В островната страна се яде предимно ориз и риба, а също и телешко, приготвени по различни начини, но винаги лютиви. Тук всички се хранят с ръце и го намират за съвсем естествено.

Шри Ланка, която Марко Поло нарича "най-красивият остров за своите размери", смайва с уникалните си забележителности. Шри Ланка е едно от онези земни кътчета в които за всеки има всичко. Доказателство за красотата на някогашната република Цейлон е решението на ЮНЕСКО да включи седем от забележителностите на острова в Списъка със световното и културно наследство на планетата.

Седемте чудеса на Шри Ланка са Шри Далада Малигава – Храмът на зъба на Буда. В него се съхранява една от най-почитаните будистки реликви – зъбът на Буда, който от край време е обект на апетити от страна на всички водачи в островната държава.

Пещерният храм Дамбула е най-големият и най-внушителният храм в Шри Ланка. Издигнат е върху основата на висока скала и се състои от пет пещери, богато украсени с религиозни символи, рисунки и скулптори.

Полонарува са третата перла в короната на Шри Ланка. Представляват руините на старопрестолния град на Шри Ланка. Неговата най-голяма атракция е манастирският комплекс Гал Вихара.

Сигирия или Лъвската скала, Форт Галле – колониална крепост, Горският резерват "Синхараджа" и един от най-старите градове – Анурадхапура, са останалите бижута на Шри Ланка, които прославят страната на света и я държат да много добра позиция на туристическата карта.