Бахрейн или Кралство Бахрейн е малка островна държава, разположена в Персийския залив (Югозападна Азия). Целият архипелаг на Бахрейн с площ от 707 кв.км. е разположен на един голям и 33 по-малки острови в Персийския залив. Най-големите острови са Бахрейн, Ум Насан, Мухарак, Ситра, Джида и Хавар. На запад кралството граничи със Саудитска Арабия, а на югоизток – с Катар. Като археопаг от 33 острова, страната няма граница по суша с друга държава.
Кралство Бахрейн е известно по света с петрола и перлите си.

По-важни исторически събития и дати в историята на Бахрейн преминават през I век, когато е обявено самостоятелното арабско княжество Бахрейн. Преминава се през VI век, когато днешното кралство влиза в състава на Персия. VII век е запомнящ се за Бахрейн, защото тогава преминава в подчинение на Арабското халифство, както и с разпространението на исляма.

Бахрейн става независима държава през XIII век, а през XVII век отново влиза в състава на Персия. Независимостта на Бахрейн е провъзгласена от шейх Ал Халиф през 1780 г. С това не перипетиите за страната обаче не приключват. Преминава през европейско управление, като се включва през 1986 г. във Федерацията на арабските княжества под протектората на Англия. Едва на 15 август 1971 г. Бахрейн започва да се радва на статута си на страна, получила пълна независимост.

Населението на Кралство Бахрейн наброява 651 хил. жители, имащо следния етнически състав: бахрейнски араби - 96.3%, други араби - 17.6%, индийци и пакистанци - 7.5%, перси - 3.8%, и други - 1.8%.
Официален език в кралство Бахрейн е арабският, но се използват и бахрейнски арабски диалект и английски. Конфесионалният му състав е следния: мюсюлмани - 95.8%, християни - 2.7%, и индуисти - 1.5%.

Столица на Бахрейн е Манама, а други по-големи градове са Мухарак и Ситра.
Стопанство на кралство Бахрейн е основано на нефта и газа. В страната функционират нефтопреработващ и нефтохимически комбинат, който преработва 14 млн. тона нефт годишно.

Бахрейн годишно произвежда около 500 хил. тона алуминий, като разполага и с предприятия за производство на сондажно оборудване, алуминиеви и пластмасови изделия, тръби и др. Функционират около 100 малки и средни предприятия на леката промишленост. Бахрейн е известен с това, че на негова територия се намира един от най-големите в света сухи докове за ремонт на супертанкери.

Селското стопанство на страната е слабо развито. При растениевъдството се акцентира на отглеждането на плодове, грозде, фурми и др. Развити са риболовът и уловът на скариди и бисерни миди.

Бахрейн е и голям финансов център – на негова територия могат да бъдат преброени 150 банки.
Благодарение на направените в миналото инвестиции, в Кралство Бахрейн бързо се развиват цветната металургия и химическата промишленост.

В сферата на туризма страната отчита годишно поток от над 1.4 млн. туристи.