Обединени арабски емирства (ОАЕ) е богата на нефт държава, в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров, на бреговете на Персийския и Оманския залив. Тя включва седем емирства: Абу Даби, Аджман, Дубай, Фуджейра, Рас Ал Хайм, Шаржа и Ум Ал Куейн. Граничи с Оман и Саудитска Арабия.

Голяма част от крайбрежните райони на Обединените арабски емирства са заети от пресъхнали солени езера, достигащи далеч навътре в сушата. В южните и западни части на страната крайбрежната низина преминава в пясъчната пустиня Руб ал Хали, продължаваща и в Саудитска Арабия. В тези пустинни области са разположени два големи оазиса - Лиуа на юг и Бурайми на изток. В източната част на страната се намира планината Хаджар.

Преди да бъде открит нефта по тези земи през 1950 г., ОАЕ била просто група от силно изостанали и неразвити държави под протекцията на британското правителство. Петролната индустрия е билетът, който отвежда страната до нов свят, в който тя вече усеща вкуса на бързия икономически растеж и модернизация, което помага на емирствата да се освободят от контрола на Британия през първата половина на 70-те години на XX век.

В етническо отношение населението на Обединените арабски емирства е представено от около 50% южноазиатци, а останалите 50% са поделени между араби, европейци и източноазиатци. Някои от местните жители имат персийски и индийски произход. Ислямът е официална религия в ОАЕ, като има и значителни малцинства, проповядващи християнство и други религии. Арабският е официалния език на страната и се използва от правителството и държавните служители, докато английският е все по-важен в търговията и икономиката.

Богатството на ОАЕ основно се базира на износа на нефт и природен газ. ОАЕ е третия най-голям нефтопроизводител в персийския залив след Саудитска Арабия и Иран. В последните години страната се оглежда за други източници на доходи, за да се освободи от силната си финансова и икономическа зависимост от нефтените залежи. Един от резултатите на тези усилия е постоянното развитие на туризма, основан на крайбрежни, пустинни и спортни курорти и инфраструктура. Успехът на тези начинания се гарантира от доста фактори, като например сравнително евтините стоки, високите температури през цялата година, инженерните чудеса като Бурж Ал Араб и Острова на Палмите, както и добрите отношения със Запада.

Слънце, пясък и море, първокласни хотели и ресторанти, безкрайни възможности за шопинг и всичко това преплетено с една завладяваща култура и колоритн лукс – всичко това не е просто картичка, рекламираща страната, а действителността, която привлича посетителите към Обединените арабски емирства. Дубай е една от най-посещаваните луксозни туристически дестинации в света, с изградени престижни хотели, невероятни пристанищни съоръжения и космополитна атмосфера.

Спокойните красиви плажове и разкошни оазиси, енергията на градския живот, преплитаща се с културните традиции, правят престоя по тези места невероятен и запомнящ се.