Султанат Оман е държава в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. На северозапад граничи с Обединените арабски емирства, на запад със Саудитска Арабия и на югозапад с Йемен, както и с Арабско море на юг и изток и с Оманския залив на север. На Оман принадлежи и дълбоко вдадения в Хормузкия проток полуостров Мусандам - стратегическо кръстовище на морските пътища между Персийския залив и Арабско море.

От VІ век преди новата ера до налагането на исляма през VІІ век след новата ера, Оман е бил контролиран или повлияван от три персийски династии. През 250 година преди новата ера, Партското царство завзело Персийския залив. През трети век след новата ера, Сасанидското царство успяло да победи Партското царство и държало този район още 4 века, до налагането на ислямската религия.

По-късно Оман е била контролиран от 5 династии и империи – Омаядите, Абасидите, Карматите и Буидите. Последват португалско и номадско владичества над днешен Оман, последвани от управлението на йеменски племена. В историята на Оман е записана и кратка персийска инвазия, която е била последното чуждо управление над страната. От тогава до сега Оман е независима държава.

Крайбрежието на Оман има разнообразен релеф – територията е изпъстрена от дълбоки заливи, дълги пясъчни плажове, мангрови лагуни, коралови рифове и скалисти острови. Около 3/4 от страната са заети от огромна пясъчна пустиня, с много пясъчни дюни по границата със Саудитска Арабия. На север и на юг Оманската територия е с предимно планински релеф. Между северните планини и Оманския залив е заключена тясната плодородна низина Ал Батина. На югозапад вериги от ниски хълмове отделят плодородните места по крайбрежието от пустинната вътрешност.

В стопанството на Оман голяма роля играят селското стопанство и риболова, където са заети около 50 % от трудоспособното население. Отглеждат се предимно тропически плодове като фурми, банани, лаймове и зеленчуци. Годишно се ловят около 100 хил. тона риба, която се преработва. Продукцията на петрол е водещата индустрия, която осигурява голяма част от дохода на Оман.
Официален език в Оман е арабският, но се различават и многобройни диалекти. Суахили и френски са също широко говорени езици в страната, поради историческите връзки между Оман и Занзибар.

Оман е султанат и си има султан – Негово Величество султан Кабуз бин Саид, чийто портрет виси в дома на всеки оманец и за когото упорито се твърди, че е гей. Противно на очакванията за арабска държава, жените по закон имат абсолютно равни права с мъжете.