Кралство Саудитска Арабия е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров. Граничи с Ирак, Йордания, Кувейт, Оман, Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Йемен. На североизток от нея е Персийския залив, а на запад – Червено море. Саудитска арабия е наричана още "страната на двете свещени джамии", тъй като в нея се намират градовете Мека и Медина, които са двете най-свещени места в Исляма.

Заради огромната си територия, Саудитска арабия е приютила няколко основни географски области на своята територия. По крайбрежието на Червено море е разположена влажната низина Тихама, а северозападно от нея се намира планинската верига Хеджаз, отвъд която платото Неджд заема централната част на страната. Източните райони представляват скалисти и пясъчни равнинни пустини – Голям Нефуд, Малък Нефуд и Ал Хамид.

Характерни представители на фауната в планинските области са козите, дивите котки, павианите, вълците и хиените. В оазисите се срещат някои дребни птици. Кораловите рифове край брега на Червено море са богати на различни морски организми.

Поглеждайки назад във времето, се връщаме към 2000 г. пр. Хр., когато горе-долу започва да се пише историята на днешна Саудитска арабия. По това време тази територията се е населвала от номадски арабски племена. 540 г. е свещена в историята на страната, тъй като това е рождената година на пророка Мохамед, който се появява на бял свят в Мека. През VI в. пък възниква исляма по тези земи, което като събитие съвпада с възникването на Арабското халифство със столица Медина. През 1269 г. страната е завзета от Египет, а през 1517 г. Саудитска арабия влиза в състава на Османската империя. Борба за обединяване на страната възниква през 1745 г., като през следващите години тези територии изтърпяват властта на Саудидите, османското присъствие, както и европейското присъствие. През 1926 г. емирът Ибн Сауд обединява голяма част от страната, а през 1932 г. тя получава името Саудитска арабия.

Населението на Саудитска арабия е концентрирано в градовете и в оазисите. Местното население на страната са предимно араби, но се различават още около 400 племена, които в миналото са живеели като номади. Любопитен факт за страната е, че 40% от саудитските бракове се разтрогват най-късно 3 години след сключването им. В религиозно отношение около 73% от жителите на Саудитска арабия са сунити-уахабити, около 5% са шиити, а останалата част са мюсюлмани принадлежащи на други верски течения в исляма. Коранът е единственият източник на правото, а целият културен, социален и политически живот се базира на догмите на ислямската религия.

Основа на икономиката е нефтът, чийто запаси са 35,8 млрд. т (първо място в света), като добиват се 430 млн. т, от които 390 млн. т. се изнасят. Силно развити са нефтопреработваща и химическа промишленост, строителна, металообработваща, текстилна, целулозно-хартиена, хранително-вкусова, златарска и др. В селско стопанство произвежда пшеница, плодове, пилешко месо, яйца и др.
Саудитска арабия е добре развита страна в туристическо отношение, като страната се посещава от около 2 милиона туристи годишно, впуснали се да посетят двата града – Мека и Медина.

Мека е Светият град за Исляма, който всички предани мюсюлмани, без значение къде живеят, трябва да направят поклонение тук поне веднъж в живота си. Светостта на това място идва заради Мохамед – това е родното му място, тук той е започнал да проповядва и тук се е завърнал за последното си поклонение. Мека и светите места на околността не могат да бъдат посетени от немюсюлмани. Особен интерес в Мека представлява намиращата се в центъра на града Голяма Джамия. В нея пък е разположен Свещеният кладенец Замзам. Кааба, към който се обръщат всички мюсюлмани, когато се молят, е в централния двор на джамията. Според легендите Кааба е бил построен от Адам и след това издигнат отново от Абрахам и сина му Измаил по подобие на Божия дом в Рая.