Сенегал е страна в Западна Африка. Страната граничи с Гвинея Бисау, Мали, Гамбия, Гвинея и Мавритания. На запад страната има обширна брегова линия с Атлантическия океан, като крайбрежието е ниско и заравнено. Сенегал разпростира своята територия върху обширна саванна равнина. Столицата на Сенегал е Дакар, а други по-големи градове в страната са Тиес, Каолак, Зигиншор и Сен Луи.

По-важните исторически събития и дати в историята на Сенегал започват от Х в. Тогава е била сформирана ранофеодална държава текрур. През ХV в. крайбрежието на Сенегал е открито от португалците.

Друга важно събитие в историята на Сенегал е разпространението на исляма по неговите земи през ХVI в. Европейското присъствие в Сенегал не закъснява и то е регистрирано през 1638 г., когато първите французи се заселват по тези земи, в град Сен Луи.

В периода от 1895 г. до 1958 г. Сенегал съществува в състава на Френска Западна Африка, а през 1958 г. става самоуправляваща се република в състава на Франция. Две години по-късно, на 20 август 1960 г., днешен Сенегал е провъзгласен за независима република.

Етнически състав на населението на Сенегал представлява: група нигер-конго - 98.0 %, араби - 0.9 %, други - 1.1 %. Конфесионалният състав е: мюсюлмани - 88.4 %, християни (католици) - 5.1 %, местни традиционни вярвания и култове - 6.5 %. Официален език в Сенегал е френският, но също се използват още волоф и фулбе.

Сенегал е сравнително добре развита аграрна страна. Основните промишлени отрасли в икономиката на страната включват туризъм, производство на храни, минодобив, производство на цимент, производство на изкуствени торове, химическа промишленост, текстилна промишленост и рафиниране на нефт. Страната е главен износител на фъстъци, рибни продукти, памук, химикали и калциев фосфат.

В селското стопанство са заети 60 % от населението. Отглеждат се просо, маниока, ориз, батат, царевица, маслена палма, банани. Животновъдството е слабопродуктивно, като се набляга на развъждането на едър рогат добитък, овце и кози, както и риболовът. В страната има над 300 промишлени предприятия. В Сенегал работи и завод за изкуствени торове, текстилни и кожено-обувни фабрики, нефтопреработвателен завод и др.

Сенегал е страната, намираща се в най-западната част на Африка и за решилите да пътуват за там е добре да знаят какво искат. Всъщност тя е сред най-посещаваните страни в Западна Африка.

В Сенегал със сигурност човек може да намери доста от африканската екзотика - а тя включва както неповторимото излъчване на хора, природа и пазари, така е привкуса на опасността.

Освен това в тази страна властват и цял набор други развлечения - стрелба с лък, голф, риболов, изискана кухня с френски готвачи.

Дакар не е единствено подходящо място за посещения в Сенегал. За онези, които търсят повече екзотика, с ферибот може да се посети близкия остров Гори. Гори е бил една от трите най-важни точки в Западна Африка, откъдето са разпределяни милиони роби. На острова има Музей на робите, както и паметник, подарен от Доминиканската република - една от многото страни в Америка, която дължи днешния си етнически състав на тази срамна търговия.

За любителите на подводния риболов Сенегал предлага големи изкушения. Друга атракция е и националният парк Ланго де-Барбарие, резерват за екзотични птици, или костенурчения резерват край Дакар, както и други местни забележителности.

Сенегал е страна, притежаваща трайно място в световната география и култура благодарение на известния си бивш президент-поет Леополд Седар Сенгор. Във визитната й картичка не може да не се отбележи и една друга подробност - Дакар е краен пункт в прочутото рали "Париж-Дакар". Всъщност Сенегал си е Африка - чудат като целия пъстър континент.