Република Сиера Леоне е държава в Западна Африка. Разположена е на брега на Атлантическия океан. Границите й се оформят от Гвинея на север и изток, а на юг от Либерия. Сиера Леоне и от африканските страни, които имат излаз на Атлантическия океан.

Крайбрежието й е ниско, като в северните части е изрязано от речни естуари. Леоно-Либерийските възвишения заемат доста голяма част от страната, а извиращата от тях река Сева разделя Сиера Леоне на две. На север са разклоненията на масива Фута Джалон, а западните и южните части на страната са заети от ниска равнина. Името си страната получава по времето на португалските робовладелци и означава Лъвската планина.

Благодарение на археолозите се открива, че Сиера Леоне е била населена още отпреди 2 500 г. и е населявана от различни номадски племена, идващи от централните части на Африка. През 1462 г. португалци, водени от мореплавателя ди Синтра, откриват крайбрежието на днешна Сиера Леоне и й дават името „страна на лъвските планини”.

Интересно за историята на Сиера Леоне е, че през XVIII в. (1787 - 1792) територията е широко реколонизирана с афроамерикански калвинисти от Нова Скотия. През 1787 г. Англичани основават гр.Фритаун, а през 1808 г. крайбрежните часто на Сиера Леоне са привлечени като колонии на Англия.

Макар и доста по-късно, през 1896 г., цялата страна преминава под английско владение, като става британски протекторат. Провъзгласяването на Сиера Леоне за независима държава става през 1961 г., а през 1971 г. Сиера Леоне е обявена за република.

Етническият състав на Сиера Леоне е шарен, представен от група нигер-конго - 98.2 %, креоли - 1.5 % и други - 0.3 %. Офицалният език, на който се говори в страната е английския, но се използват още крио, менде, темне и др.

Сиера Леоне като цяло е аграрна страна, но е една от най-слабо развитите страни. Промишлеността е представена от добив на диаманти, като около 90 % се изнасят контрабандно, а едва 164 000 карата – официално.

В селското стопанство главните култури, които се отглеждат са ориз, маниока, царевица, просо и батати. Животновъдството е слабо развито, като е развито само отглеждането на едър рогат добитък, овце, кози и свине.

Сиера Леоне е страна, която предлага разнообразни възможности за туризъм. Сред нейните перли се нареждат например остров Бунс. Тук е бил установен главния пазар за роби през 1670 година. На острова има крепост от XVII век, която е запазена до сега. Може да се направи разходка по протежението на дългата крепостна стена или да се посети пазара на робите.

Водопадът Шарлота пък е идеалното място, от което могат да се скокове в студените води, както и е приятно място за пикник. Колежът Оут Фурах Бей е може би най-популярната институция и най-стария университет в Западна Африка. Друго интересно място за посещение е и реставрирания Национален музей.