Република Гана е държава в Западна Африка, която се разпростира на площ от 238,5 хил. кв. км. Гана се намира на Гвинейския залив, само на няколко градуса от екватора. Страната граничи с Того на изток, Буркина Фасо на север, Кот д'Ивоар на запад и Атлантическия океан. По дължина на крайбрежието на страната се простира низина с ширина до 15 км, а централните части на страната са заети от платото Ашанти. В източните части на Гана са разклоненията на планината Атакора.

До ХII в. на територията на днешна Гана са съществували племенни обединения и малки кралства, които са оформени още след 500-та година, когато се развива земеделието по земите на Африка. През 1482 г. по крайбрежието на страната е сформирано от португалците основават първото селище Елмина, което се превръща в център на търговия с роби и злато.

Страната, получила името Златен бряг, през 1874 г. е обявена за колония на Великобритания, скоро след като през 1631 г. е създадена британската фактория. През 1956 г. Англия предоставя на Гана статут на доминион. Образувана от сливането на британската колония Златен бряг и британската част на Тоголанд, Гана на 6 март 1957 г. става първата суб-сахарска страна в колониална Африка, която получава своята независимост, а през 1960 г. Гана е призната за република.

В етническо отношение населението на Гана има разнороден състав. Наброяват се близо 20 народа в състава на групата нигер-конго – 98.9%, хауса - 0.8 %, и други - 0.3 %. В Гана се изповядват едновременно християнската – 48,5% от населенито, и мюсюлманска религии.

От огромно значение за населението на Гана е връзката с родовите корени, което личи от имената им. В Гана хората могат да поздравят на поне 79 езика, но тъй като страната е член на британската общност сред 10-те официални езика е колониалният английски. Използват се още акан, еве и море (моси).

Гана е страна, която разполага с двойно повече природни богатства на човек от населението от по-бедните страни в Западна Африка. Но независимо от това си остава силно зависима от международната финансова и техническа помощ. В стопанството основна роля има селското стопанство. Главна култура е какаото, но се отглеждат още кафе, банани, цитруси, кокосова палма, хевея, маниока и др. Злато, дървесина и производство на какао са главните стоки за износ. Разширяват се плантациите от захарна тръстика и тютюн.

При животновъдството се залага на отглеждането на едър рогат добитък, овце, кози и свине. Гана разполага с предприятия на текстилната, обувната и хранително-вкусовата промишленост. Доброто макроикономическо управление, високите цени на златото и какаото поддържат растежа на икономиката в последните години.

Няма най-подходящ сезон за посещения на страна като Гана, защото жегата господства целогодишно. Смесицата от древната африканска култура и колониалното влияние в Акра със сигурност ще ви очарова. Столицата на Гана е Акра, в която са и двата национални парка - замъкът Кристианброс от XVII век и националният музей, които са най-разглежданите места. Като цяло туристическите атракции са съсредоточени точно там. В Акра се намират и примамливи тропически плажа и природни паркове. Не бива да се подминава и пазара Макола. Там човек може да се сдобие с многоцветни стъклени мъниста, плетени мебели, памучни платове и всякакви видове сувенири. Може да се направи и разходка до замъка Осу, в който сега се помещава правителството.

Любовта в Гана се купува, независимо дали става въпрос за семейно щастие или за платени услуги. За да се оженят младежите в африканската страна, те трябва да притежават поне 3 крави, с които да откупят бъдещата си съпруга от семейството й. Ако булката е от благороднически произход, особено красива е или има специални таланти, цената може да се вдигне рязко.