Кот д'Ивоар, или т.нар. Бряг на слоновата кост, е държава в Западна Африка. Разположена в северното полукълбо, съвсем близо до пресечната точка на Екватора и Гринуич, oколо три пъти по-голяма от България и два пъти по-многочислена. Страната има площ от 322,5 хил.кв.км, с повърхност предимно равнинна, ниска на юг и платовидна на север.

На световната карта границите на страната са заключени от Гана, Буркина Фасо и Мали на север и изток, Гвинея и Либерия на запад, а на юг – Атлантическия океан. Южната част на Кот д’Ивоар е приела бреговете на Гвинейския залив. Брегът е слабо разчленен, като достъпът до него се възпрепятства от ивица пясъчни наноси. В източната част на пясъчния бряг има големи лагуни, удобни за корабоплаване. Най-голяма от тях - Ебрие е съединена с морето посредством плавателен канал. На запад в планините Дан се намира най-високата точка в страната - в. Нимба.

В историята на Кот д’Ивоар ХI в. е записан като период, в който крайбрежието на страната се превръща в център на керванна търговия. Първите европейци, които стъпват по тези земи, са португалците и това се случва през ХV в. Именно те дават името на тази страна - Бряг на слоновата кост. Португалците обаче са изтласкани от французите през ХVIII в. Те построяват военноморското укрепление „Гранд Басам”.

През 1893 г. страната става френската колония под името Кот д’Ивоар, а през 1895 г. влиза в състава на Френска Западна Африка. През 1958 г. Кот д’Ивоар извоюва позицията си на автомония в състава на френското съобщество, която на 7 август 1960 г. е провъзгласена официално за независима. Прието е също така решение официалното име на страната – Кот д'Ивоар, да не се превежда на чужди езици.

Групата нигер-конго, в която влизат 20 народа, представлява 98,2% от етническия състав на Кот д’Ивоар. На ливанците и сирийците се падат 1,1 % и на други етноси – 0,7%. В религиозно отношение в Кот д’Ивоар се изповядват и християнската и мюсюлманската религии, но са разпространени и други местни традиционни вярвания и култове.

Официален език в страната е френски, но са разпространени и бауле и аня.
Основа на стопанството на страната са предприятия, преработващи селскостопанска продукция за износ - кафе, какао, памук, палмово масло и др. Кот д’Ивоар е страната, която се нарежда на първо място по производство на какао в света. На нея се дължат близо 40% от какаото по света.

На 12 август 1999 г. страната либерализира пазара си на какао. Кот д’Ивоар се нарежда на пето място в света по производство на кафе, а освен това е и водещ износител на палмово масло и ценна дървесина.В страната също се добиват диаманти и манган. Най-динамичен отрасъл на промишлеността е добивът и преработката на нефт и газ, дървопреработваща и текстилна промишленост.

Бряг на слоновата кост, Ivory Coast, Côte d`Ivoire… Кот д’Ивоар, западно-африканска държава, единствената, чието име се превежда на всеки език. Огромни територии недокоснати от човешка ръка, прекрасна крайбрежна ивица.

Онези, отправили се на туристическа обиколка, има какво да видят в тази страна. Като за начало Националният парк Таи – един от най-старите паркове на девствените гори на Западна Африка. Следва Националният парк Комое, намиращ се в Североизточната част на Кот д’Ивоар. Животните включени в парка са зелена маймуна, хипопотами, бабуни и над 100 слона. Разходката продължава с Ямусукру - един много оживен град с осем лентова магистрала чиито край е в джунглата. Няма друг такъв град в Африка.

Абиджан, или Париж на Западна Африка, е известен с прекрасните си заливи и лагуни, както и многото музеи, които си струва да бъдат посетени. В Регионът Ман една от най-ярките забележителности е водапада Ла Каскад, а Сасандра е един от най-известните плажове, който дължи своята уникалност на риболовното градче Фанти, с атрактивното му пристанище и реката.