Република Либерия е държава, разположена на западното крайбрежие на Африка, на брега на Атлантическия океан. Страната граничи със Сиера Леоне, Гвинея, Кот д'Ивоар и Атлантическия океан. Столица на Либерия е град Монровия. Земите на Либерия са заети предимно от равнинни плодородни местности, а планинските райони се намират в североизточните части на страната. Либерийските реки са пълноводни, като по-големите от тях са Мано, Лофа, Дубе и Сейнт Пол.

През XV век по земите на днешна Либерия се заселват португалците и основават пунктове за търговия с роби. Либерия е основана през 1822 г. под формата на колония на освободени роби от САЩ и поради това носи името Либерия, което в превод от английски означава „свобода”. Но тези „свободни земи” всъщност за заселени много столетия преди това от местни етнически групи. Именно от тях през 1821 г. Американското колонизационно общество закупува някакви територии и заселва освободените роби.

Селището носи името на тогавашния американски президент Монро – Монровия. Около Монровия започват постепенно да възникват нови селища през 1830 г., които през 1847 г. се обединяват, обявява се независимост и това поставя началото на Република Либерия. Международното признаване на границите си Либерия получва през 1911 г.

Близо 5% от етническия състав на населението на Либерия се падат на потомци на бивши роби и американски заселници, а останалите 95% са разпределени между смесица от различни етноси. Основната религия, която е разпространена в Либерия, е християнството, което се изповядва от 40% от жителите.

Мюсюлманите са 20% от населението, а останалите 40% от жителите изповядват различни местни религии.
Либерийската икономика е една от най-слабите в света. Тя е аграрна страна с добре развита добивна промишленост, собственост на чужди компании. Либерия разполага с големи залежи на висококачествени железни руди, диаманти, злато, уран, боксит, графит и др. Има горски масиви от ценни видове дървета.

В селското стопанство страната залага на отглеждането главно на каучук, кафе, какао, бобови, култури, ориз, тропически плодове и др., а животновъдството е слабо развито. Икономиката на страната е стимулирана ежегодно от около 20 млн. щ. долара, които Либерия получава, за да предоставя флага си на чуждестранни корабособственици. В страната е регистриран най-големият в света търговски флот с обща водоизместимост над 80 млн.бр.рег.т.