Нигер е държава в Западна Африка, разположена почти в сърцето на Сахара, без излаз на море. Страната носи името на река Нигер, която преминава през територията й и е основен източник на вода за населението й. Около 80% от територията й са заети от пустинята, останалите 20% са покрити от савана, подходяща за животновъдство и земеделие.

Повърхността на Нигер е почти платовидна, с надморска височина не повече от 200-500 м. Площта на Нигер възлиза на 1 267 000 км² - на шесто място по големина в Африка след Судан, Алжир, ДР Конго, Либия и Чад. Нигер граничи с 6 държави - с Чад на изток, с Либия на североизток, с Нигерия и Бенин на юг, с Буркина Фасо на югозапад, с Мали на запад, а на северозапад с Алжир. В централните части на Нигер са разположени остатъчните височини на платото Аир, с най-висока точка вр. Гребун, а по източните са разливат териториите на пясъчната пустиня Тенере, с типични чести пясъчни бури.

В миналото най-голямата държава, която е съществувала по земите на Нигер, е било царство Сонгхай. През XVI век това царство е унищожено и вследствие на това започва формирането на сьюзи между туарегски племена. Не закъснява изледването на тези земи от западни изследователи, които изучават пустинята Сахара и търсят река Нигер. Това са шотландецът Мънго Парк и германецът Хайнрих Барт. Към 1900 г. пък пристигат френските колонизатори и през 1922 г. Нигер официално става френска колония, част от Френска Западна Африка. Това продължава около 40 години и на 3 август 1960 г. Нигер получава своята независимост.

Погледнато от етническа гледна точка, към 52% от населението на Нигер принадлежат на народа хауса, над 23% са от народите диерма и сонгай, а 8% са от берберите туареги. В Нигер най-разпространената религия е исляма - около 94% от жителите на страната я изповядват. Нигерската култура е богата и разнообразна, съчетавайки традициите на различни сахарски империи от миналото.

Нигер е страна, в която икономиката е доста изостанала. Стопанството се базира почти изцяло на земеделието и животновъдството, както и на добива на уран. Страната е богата на полезни изкопаеми като уран, въглища, желязо, злато и нефт.

Страната изнася фъстъци, памук, тютюн, овошки и фурми. Другите култури, които се отглеждат на 12% плодородна площ на Нигер, са просо, сорго, маниока, захарна тръстика. Животновъдството е номадско и полуномадско. Отглежда се едър рогат добитък, овце, кози, камили, магарета и коне.

Промишлеността е представена от предприятията на добивната промишленост - уран, въглища, желязо, манган, нефт, платина, злато, фосфати. Има и предприятия за преработка на фъстъци, памук, ориз и др. Пустинната страна Нигер е страна на аристократични номади, сръчни занаятчии и раса от високи, жилави и изключително красиви хора.

В Нигер, онова, което впечатлява най-силно, е природата - черни вулканични планини, извисяващи се над зелени оазиси, серии от водопади, пустинни градове с широки булеварди оградени с дървета, камили и драматичната красота на пустинята.

Агадез е един от по-интересните градове в Нигер, с изключително богата и интересна история. През средновековието той е бил един от процъфтяващите градове, на ръба на пустинята. Националният парк W пък е един от хубавите паркове в западна Африка, с голямо разнообразие от месоядни животни, включително лъвове, леопарди, хиени и чакали. Плячка за месоядните животни са множеството антилопи, павиани и птици.

Нигер оживява под много по време на празниците и фиестите, които се провеждат там. Кюр Сале е един от най-оживените и големи празници в Западна Африка.

Денят на Националният фестивал е друго голямо празненство, което продължава цяла седмица през април и включва танцуване, борба и състезания с камили. В началото на август в Нигер се провежда Денят на републиката в Доссо. Там се провежда известен кавалерийски парад, като и ездачите и конете са облечени в цветни премени.