Камерун е унитарна република в Централна Африка, която притежава площ от 475,5 хил.кв.км. Камерун носи псевдонима „Африка в миниатюра”, тъй като в нея красиво са преплетени геоложко и културно разнообразие, както и природно богатсвтво, възлизащо на плажове, пустини, савани, джингли и планини.

На запад Камерун граничи с Нигерия, на североизток с Чад, на изток с Централноафриканска република, а на юг с Екваториална Гвинея, Габон и Република Конго. Страната притежава част от крайбрежието на Гвинейския залив, което й дава излаз на Атлантическия океан. Централните части на страната са заети от планините Адамауа с конуси от загаснали вулкани, а на север се намира езерото Чад.

Първите заселници на територията на днешен Камерун датират от Новокаменната епоха като пигмеите например, както и други племена и етнически групи. Сао е една от народностите, създала по тези територии своя цивилизация през V - XV век.

Първото европейско присъствие по земите на днешен Камерун датират от 1472 г., когато португалски мореплаватели стъпват на камерунските брегове. Те описват флората и фауната на река Вури и я наричат „Реката на скаридите“ — Рио дош Камароеш. През следващите няколко столетия, европейците установяват търговия с жителите по бреговете на Камерун. Германия привлича и прави Камерун своя колкония през 1884 г., с което настпва период на разцвет на вътрешното развитие на страната. Инфраструктурата се подобрява изключително много. Пораженията на Германия след Първата световна война оставя своя птпечатък върху Камерун – той е поделен като награда между победителките Франция и Великобритания.

Камерун получава своята независимост от Франция на 1 януари 1960 г., а от Великобритания – на 1 октомври 1961 г. Така двете свободни и независими части се сливат и сформират Федерална Република Камерун.

Камерун и неговите земи са дом на над 280 различни етнически групи, които говорят два официални езика – френски и английски, което е разбираемо, имайки предвид историята на страната. Други местни езици, които се говорят, са фанг, дуала, бимелеке и фула.

По-голямата част от населението на Камерун са християни – 63,5%, 18,8% са поклонници на исляма, но има и такива, които вярват в местни традиционни вярвания и култове – 15,8%.

Камерун е аграрна страна, в която обработваемите земи представляват 5 % от територията. Страната извършва износ на какао, кафе, памук, каучук, тютюн, зах. тръстика и др. При растениевъдството в селското стопанство се залага на отглеждането на култури като просо, сорго, батати и картофи, царевица и ориз.

Страната притежава разнообразни природни изкопаеми - нефт, желязо, боксит, манган, цинк, волфрам, молибден, злато, скъпоценни камъни, но залежите са недостатъчно проучени. Камерун разполага с предприятия за нефтодобив, нефтопреработка, алуминиева, кожено-обувна, текстилна и дървообработваща промишленост. Камерун заема шесто място в света по износ на ценна дървесина.

Камерун не е от страните със силно развит туризъм, но пък е държава, която постепенно се превръща в предпочитана туристическа дестинация. Има няколко забележителности Камерун, които предлагат незабравимо удоволствието – наслада на величието на природата, а също така и възможност туристите да се отдадат на забавления и приключения.

Планината Камерун е една от най-любимите туристически дестинации в страната. Тъй като там се намира най-високият връх в Централна Африка, това е най-предпочитано място за състезания. Бенедиктинският музей на Монт-Фебе е другата популярна атракция в Камерун. Музеят предлага колекции със скулптури на животни, африкански мъжете и африканските пейзажи. Останалите туристически атракции в Камерун са Националният парк Waza, музеят на изкуствата, националният музей на Януде, ботаническата градина и други.