Етиопия, официално Федерална Демократична Република Етиопия, е държава в Източна Африка, разположена на т.нар. Африкански рог. Името идва от думата на гръцки, която в превод означава Страна на обгорели от слънцето хора.

Етиопия е втората по населеност държава в Африка, която е десетата по големина страна с площ от 1 133 хил.квадратни километра. Граничи с Еритрея на север, Судан на запад, Джибути и Сомалия на изток, и Кения на юг. Голяма част от територията на Етиопия е заета от Етиопските планински плата с най-висок връх Рас Дашан, а най-ниска точка е пустинята Данакил на североизток.

На територията на Етиопия са открити и едни от най-ранните следи на човешко присъствие, като се смята, че най-вероятно оттук е започнало разпространението на Хомо сапиенс. Етиопия и Либерия остават единствените страни на континента, които не попадат под колониална власт. Етиопия е с най-дългата известна история като независима държава в Африка. Известна е също с историческото си име Абисиния.

Разказана в години, приказката за историята на Етиопия звучи така. През 1000 г.пр.Хр. земите на днешна Етиопия са във владение на Цар Соломон. II век е запомнен с образуването на царство Аксум, което добива сила и власт, особено след като там започват да се секат златни и сребърни монети.

Християнството навлиза като религия в царството през IV век по време на царуването на цар Езана. Етиопоското царство възниква през XVIII век, а през 1872 г. Етиопия е провъзгласена за империя. Първите европейски набези към империята са на италианските войски и това се случва в периода 1895г.-1896г. Но техните нападения са осуетени, но след новото нахлуване през 1935г. Етиопия влиза в състава на Италианска Източна Африка.

Избухналата през 1941 г. англо-италианска война изгонва колонизаторите от страната. През 1952 г. Еритрея е включена в състава на Етиопия, което продължава близо 40 години – през 1993 г. Еритрея е отделена. Етиопия е обявена за република през 1974 г.

Населението на Етиопия е основно от семитски и кушитски племена. Двата най-големи етноса в Етиопия са оромо и амхара, следвани от тиграи, сомалийци и други. Етиопия е една от ранните християнски страни, в които християнството не идва през Европа, а направо от Юдея през Египет. Мюсюлманите представляват 26,2% от конфесионалния състав на етиопското население.

Етиопия е аграрна страна, една от най-бедните в света. Основните доходи са от селското стопанство, в което е заето 85% от трудоспособното население. Продукцията обаче не е достатъчна и Етиопия страда от невъзможност да изхранва народа си.

Основните култури, които се отглеждат, са зърнени и бобови култури, кафе, захарна тръстика, памук, тютюн, цитруси и други земеделски култури. В Етиопия се развъжда едър рогат добитък – на първо място в Африка, както и овце, кози, камили. Промишлеността е слабо развита, като се добиват злато, манган, кварцов пясък, медна руда, а в по-ограничени количества - природен газ и платина. Водещи отрасли са хранително-вкусовата, текстилната и кожено-обувната промишленост. Промишлените предприятия са предимно от леката промишленост, по-големите от които се намират в Адис Абеба.

В близкото минало асоциацията, която предизвиквало името Етиопия, била бедност и символ на световен глад. Благодарение на културния туризъм, който до голяма степен съживява нейната икономика, Етиопия тръгва по стълбата на разцвета.

Главните забележителности, отбелязани на визитната картичка на Етиопия, са обелиските в Аксум, дворцовият комплекс в Гондар, скалните църкви в северноетиопския град Лалибела, губернаторският дворец, църкви и джамии в Харар, императорският дворец и дворецът на Африка в Адис Абеба.

Етиопия не е богата на исторически паметници, но пък държи много от най-удивителните съкровища на Африка, като средновековните пещерни църкви в Лалибела и 1700-годишните каменни обелиски в северния град Аксум.

Етиопия, която сама нарича себе си Страната на Кралицата от Шеба, казва също, че в нейния град Аксум се съхранява и Светият кивот, кутия от злато и акациево дърво, за което е смятано, че там са се държали Десетте Божи заповеди.

Град Аксум е интересно място, която трябва да бъде посетено най-вече заради факта, че е считан за най-свещеното място в африканската държава Етиопия, защото именно тук християнството е прието като официална религия в страната. Това светилище на етиопското православие е една от радостите за археолозите, защото навсякъде има останки от древни гробници, дворци и църкви. 98 на 100 от древния град успява да бъде разкопан и е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО.

Етиопия е едно от онези места по света, които човек може да сенаслади на сливането на коренноразлични по дух култури. Тук това се случва с африканската и европейската култури. Едно пътуване назад към средновековието човек може да си подари чрез посещение на бившата столица на Етиопия – Гондар. Архитектурата на града е уникална, защото претворява в себе си няколко култури.

Не на последно място е и планината Симиен е национален парк под егидата на ЮНЕСКО. Малко са съхранените такива месности на нашата планета. Тук се намира един от най-живописните пейзажи в света, оформил се в резултат на вековна ерозия на Етиопското плато.