Габонската република или Габон е държава в западна централна Африка, разположена на атлантическия й бряг. Граничи с Екваториална Гвинея, Камерун, Република Конго и Гвинейски залив. Голяма част от страната е заета от ниски и средновисоки плата и планински масиви. Най-високи са Шайю и Кристалните планини. На запад се намира приморската низина.

Най-ранните заселници, които са заселени на територията на днешен Габон, са пигмеите. Но тяхното царуване по тези места не продължава дълго и те скоро са изместени от плементата банту по време на техните миграции. Историята на страната преминава през XV век, когато земите на Габон са посрещнали португалските мореплаватели. Ловът на роби излиза на мода през XVI век. Започналото през 1839 г. френско заселване продължава до 1886 г., когато земите са напълно завладяни от Франция.

През 1910 г. Габон става една от четирите територии на Френска екваториална Африка, федерация, която е провъзгласена за самоуправляваща се република в състава на френското съобщество, и съществувала до 1959 г. Габон получава своята независимост на 17 август 1960 г.

Почти всички габонци са от произход банту. Габон има най-малко 40 етнически групи. Най-голямата е фанг – 96,1%, следвана французи – 2%, пигмеи – 06,%. Християнството е масовата религия в Габон – 83,1% от конфесионалния състав на населението принадлежат на тази религия. Срещат се и поклонници на исляма, християно-африкански църкви и секти и т.н. Официален език е френският, а сред другите местни, които се говорят, е фанг.

Малкото население, богатите природни запаси и частните чуждестранни инвеститори подпомагат страната да е една от най-проспериращите държави в региона. Габон се развива значително по-добре от съседните му страни. Това се дължи предимно на офшорния добив на петрол, от който е значителното състояние. Износител е на манган, желязо и дърво.

Като цяло Габон разполага със значителни природни ресурси. В страната работят нефтопрепаботващ, циментов, пивоварен завод, текстилни и шивашки предприятия. Селското стопанство на Габон е слабо развито. Отглежда се какао, кафе, маслени палми, хевея. Промишлен риболов се развива главно от чужди компании. Животновъдството е слабо развито заради разпространението на мухата цеце.

Повече от 10 000 французи живеят в Габон и Франция диктува чуждата култура и търговските взаимноотношения. Габонската музика е по-малко известна в сравнение с тази на Демократична република Конго и Камерун. Страната се гордее с внушителен брой народни стилове, както и с поп звезди като Пейшънс Дабани.