Република Уганда е държава в централната част на Източна Африка. Страната има площ 235,9 хил.кв.км. и заема северозападната част на Източноафриканското плато. На югоизток граничи с езерото Виктория, на изток с Кения, на север със Судан, на запад с Демократична република Конго (Заир) и на югозапад с Руанда и Танзания.

Независимо, че страна без излаз на море, Уганда има достъп до няколко големи водни басейни, включително езерото Виктория, езерото Алберт, езерото Кьога и езерото Едуард. По дължина на западната част се простира грабен, част от Източноафриканската разломна зона, където са разположени езерата Алберт и Едуард. Между двете езера се издига планинския масив Рувензори. На югозапад по границата с Руанда са затихналите вулкани от групата Вирунга, а на изток, на границата с Кения – се намира затихналият вулкан Елгон. По-важните градове са разположени в южната част, близо до езерото Виктория, включително столицата Кампала и близкия град Ентебе.

Много малко е записано в историята на днешна Уганда за периода, предхождаш пристигането на неафриканците по тези земи. В средните векове на територията на Уганда съществуват редица държави - Китара, Уньоро и др. Най-голямото и най-важно царство, създадено през XVI век, е все още съществуващото царстов Буганда. Когато арабите и европейците пристигат през 19 век, те попадат на много царства в района.

През 1862 г. англичаните проникват по земите на Уганда по река Нил и през 1894 г. Уганда става протекторат на Обединеното кралство. Получава своята независимост от Великобритания на 9 октомври 1962 г.

Етническият състав на населението на Уганда е съставен от групата бенуе-коног, в която влизат 14 народа, шари-нилска група, както и други по-малки етноси. Християните са най-голямата религиозна група в конфесионалния състав на населението на Уганда, следвани от мюсюлманите и вярващите в местни традиционни вярвания и лутове. Официални езици в Уганда са английският и суахили.

Уганда е богата на природни ресурси, включващи злато, кобалт, мед, варовик, сол и други минерали. Съществуват неразработени залежи на нефт и природен газ.

Промишлеността на Уганда е представена от малки обработващи предприятия, като заводи за производство на циметн, минерални торове, пластмаси, обувни и текстилни предприятия. 82% от населението е заето в областта на земеделието и страната не е с особено силна икономика. В селското стопанство се залага на отглеждането на кафе, чай, тютюн, памук, захарна тръстика, царевица, цитруси и др., а животновъдството е предимно номадско.

Уинстън Чърчил описва Уганда като „перлата на Африка“. Туризмът в Уганда е слабо развит като цяло, но от 90-те години насам този сектор бележи добър напредък. Страната е известна с много си езера и национални паркове.

Националният парк Мърчисън Фолс е разположен в северозападната част на Уганда. Обитава се от огромно количество животни и много растителни видове. В парка се намират величествените водопади Мърчисън и Карума. Водопадите Мърчисън са несравними като едно от големите природни чудеса в света и някога са описвани като най-вълнуващото нещо, което може да се случи на човек по време на разходка по река Нил.

Другото бижу на Уганда е Националният парк Куин Елизабет, разположен в югозападната част на страната и в планината Рувензори. Той е дом на слоновете, хипопотамите, екзотичните птици, розовите фламинго. С него обаче парковете не свършат. Следва Паркът Мгаханга привлича, който привлича туристите с появата на планинските горили, които обитават планинския масив Вирунга. Парковете Рувензори и Кабарела пък си заслуважа да бъдат видени само заради факта, че са включени към културното наследство на ЮНЕСКО.

Уганда е страна, богата не само на природни ценности. В нея не липсват и исторически паметници, но те не са така широко известни, защото са труднодостъпни. По-големите градове също са една интересна туристическа дестинация.