Република Мадагаскар е островна държава в Индийския океан край югоизточния бряг на Африка. Площта от 587 040 хил. кв. км е разположена в западната част на Индийския океан на остров Мадагаскар и прилежащите му малки острови. Бреговата му линия е с дължина 5 080 км.

Основният остров, който също се нарича Мадагаскар, е четвъртият най-голям остров в света. Остров Мадагаскар е част от Африканската платформа и през цялата източна част се простират Централните планини. Западната част на острова е заета от високи равнини.

По-важните моменти в историята на Мадагаскар започват около XIV в., когато са поставени основите на държавата Имерина. Португалците стъпват за първи път по земите на днешен Мадагаскар през 1500 г. след като португалецът Диого Диас открива острова.

Първото кралство на територията на Мадагаскар е формирано през XIX в. То става френска колония през 1896 г. 26 юни 1960 г. е светла дата в историята на Мадагаскар, тьй като тогава е провъзгласена независимостта на Малгашката република.

19 етнически групи съставят най-големият етнос от населението на Мадагаскар - малгашите - 98.9 %. Официални езици в страната са малгашкият и френският. По-голямата част от населението на Мадагаскар са християни – протестанти и католици, но се срещат и мюсюлмани, както и вярващи в местни традиционни вярвания и култове.

От икономическа гледна точка Мадагаскар е аграрна страна. В селското стопанство са заети 76 % от активното население, а чрез износът на селскостопанска продукция се осигуряват над 80 % от валутните постъпления. Основни култури, които се отглеждат, са ориз, царевица, маниока, захарна тръстика, фъстъци, кафе, тютюн, карамфил и ванилия.

В животновъдството се развъжда едър рогат добитък - зебу, овце, както и свине. Промишлеността не може да се похвали с добри темпове на развитие и залага на добива се графит, хромити, слюда и кварц. В страната функционират захарни, цигарени, оризо-очистителни фабрики, месоконсервни, както и целулозно-хартиени и циментови заводи.

Туризмът на Мадагаскар е бързо развиващ се отрасъл. Годишно страната се посещава от 420 хил. туристи.

Наричат Мадагаскар „природната лаборатория”. Тази страна е великолепно мясно за почивка на всички любители на екзотиката. Цивилизацията не е проникнала по това райско кътче и екстри като луксозни хотели и санаториуми не са опорочили този рай, който пленява с истинска екзотика - океан, планини, пустиня, джунгли, гора и дива природа.

Природните забележителности на острова са най-разнообразни, започвайки от находищата на скъпоценни и полу-скъпоценни камъни и завършвайки с гейзерите, водопадите и изумителната красота на езерата, образували се в кратерите на загасналите вулкани.

Антананариво е столицата и най-големият и колоритен град на острова. Интересни места в него са булевардът на Независимостта, площад Независимост, дворецът на кралица Рова, както и Музеят на Мелагасийската академия, в който постоянно се организират интересни зоологически и етнически изложби, разказващи за племената, традициите и обичаите на мелагасийците.

Необичайно красивият курорт Нози Бе е много популярен сред туристите. Този остров носи името "Ароматизираният остров" и това не е случайно. Още при слизането от самолета човек бива завладян от чудесни аромати като иланг, кафе, какао, ванилия, канела и захарна тръстика. Националният парк Кехлибарената планина е идеално място за разходки пеш. Остров Носи Бохара или островът на жените, е място, където съхранена девствената красота на природата. Сега той е едно от най-посещаваните туристически места на Мадагаскар. Диви плажове в лагуните, гробище на пирати, удивителната растителност, тих морски залив, корали...това говори достатъчно. Просто трябва да се посети.