Кралство Лесото е парламентарна монархия в Южна Африка, обградена отвсякъде от ЮАР. Името "лесото" в превод означава страна на говорещите езика сесото. Лесото е разположено на платото Басуто. На изток и юг територията е ограничена от Драконовите планини с най-висока точка вр. Табана Нтленяна - 3 482 м. Най-забележителният географски факт за Лесото, освен, че е анклав, e че страната е единствената независима държава, която се разполага напълно на над 1000 метра надморска височина.

Историята разказва, че бушмените са първите заселници по земите на днешното кралство, които през ХVIII в. са изтласкани от племената басуто, идващи от север. Мошеш I, вожд на племето басуто, около 1850 г. обединява страната под своя власт. През 1868 г. кралстовото записва установяването си като британски протекторат под името Басутолънд. 4 октомври 1966 г. е рожденната дата на образуваното независимо кралство Лесото.

Населението на Лесото е 2,3 милиона души, от които 19% са градско население, а 81% са селско. Етническият му състав е представен от суто - 87.9 %, зулу - 11.8 %, и други - 0.3 %. Официални езици в кралство Лесото са сесуто (суто) и английският. В конфесионалният състав на населението на Лесото присъстват християни - 64.1 %, християно-африкански църкви и секти - 13.8 %, и местни традиционни вярвания и култове - 22.1 %.

Кралство Лесото е икономически изостанала африканска държава, която съществува в пълна икономическа зависимост от ЮАР. Над 70 % от трудоспособното население са заети в селското стопанство, което е и основният източник на финансови ресурси за страната.

Основните култури, които се отгелждат, са царевица, сорго, пшеница, ечемик и др. Развито е и животновъдството – развъждат се едър рогат добитъ, овце и кози, както и производство на вълна и мохер. Промишлеността е представена от малки и средни предприятия за преработка на суровини. Има разкрити залежи на диаманти, въглища, кварц, уран.

Кралство Лесото годишно се посещава от около 200 хил. туристи, които са главно от ЮАР. Списъкът на забележителности Лесото е адаптирани към нуждите на пътниците с авантюристичен дух. Приятната време, което човек може да прекара там, се допълва от прекрасната природа, която характеризира забележителностите на Лесото.

Бута-Буте е малък град, известен с търговията и търговските си площи. Водопадът Maletsunyane е внушителен и се посещава от много любители на природната красота. Mапешоане пък е градче, което притежава огромно археологическо значение за страната.

В Morija пък има известен исторически музей, в който посетителите се докосват отблизо до обичаите на етносите по тези земи. Пътят към Оксбоу е едно от най-живописните места, които могат да бъдат посетени и на които развлеченията са от рода на риболов, ски и конна езда.