Свазиленд е държава в Южна Африка, една от най-малките държави на континента Африка, като по-малка от нея е само Гамбия. Разположена е на границата между Южноафриканската република на запад и Мозамбик на изток. Името на страната произлиза от името на племето свази от групата банту. Релефът е платовиден, понижаващ се на изток към прибрежните равнини на Мозамбик на три степени - Висок Велд, Среден Велд и Нисък Велд, ограничен на изток от планината Лебомбо.

Предмети сочещи за човешка дейност още от каменната ера са намерени в кралство Свазиленд – например праисторически рисунки върху скали датиращи още от 25 000 пр. н. е. За най-ранни обитатели на тази територия са обявени ловците Койсан. Следи от земеделие и използване на желязо пък са открити още през 4 век. Управляващият и днес род Дламини се установява през 18 век. През ХIХ в. в страната се заселват племената свази, които през 1830 г. създават кралство Свази, площта на което превишава 3 пъти съвременната територия.

Първите колонизатори на Свазиленд са англичаните, които през 1903 г. установява протекторат над страната. През 1967 г. страната получава вътрешно самоуправление, а около годин апо-късно, на 6 септември 1968 г., е провъзгласена независимостта на Свазиленд. В същия ден Мбабане е обявен за нейна столица.

Етническият състав на населението на Свазиленд е съставен от следните етнически групи: свази - 84.3%, зулу - 9.9%, тсонга - 2.5%, англоафриканци - 1.0%, и други - 2.3%. Официалните езици на страна са английският и свази.В конфесионалният състав влизат християни - 29.2%, християно-африкански църкви и секти - 51.3%, мюсюлмани - 0.3%, индуисти - 0.1%, и местни традиционни вярвания и култове - 19.1%.

Икономиката на страната зависи почти изцяло от селското стопанство, в което е заета преобладаваща част от населението. Главните култури са захарна тръстика, царевица, памук, просо и картофи. Развито е и животновъдство, като се залага на развъждането на едър рогат добитък, козе, овци и свине.

Свежи сили внасят и фермите, принадлежащи на европейци. Промишлеността е представена от предприятия за преработка на селскостопанска продукция - захарни заводи, мелници, заводи за производство на спиртни и безалкохолни напитки. Има и предприятия за преработка на дървесина, азбест и текстил. Свазиленд има добре подържани връзки със ЮАР, както и железопътни линии от изток на запад и от север на юг.

Свазиленд е страна, която трябва да се посети най-малкото заради факта, че е най-екзотична християнска държава в света. Тя е абсолютна монархия, в която кралят има 14 съпруги. Заслужава си човек да се докосни до нейните традиции, обичаи, местни празници, храна, живот.

На тръгване от страната човек задължително трябва да си е взел за спомен ръчно изработени свещи, сувенири от Мбабане - пазар, разположен в долната част на главната улица, или от Манзини - сергии, подредени малко по-високо от градския пазар. За да завърши екзотично едно пътуване, може да се отпразнува Нова година в Езулвини Жали - Долината на удоволствията.

Не бива да се пропуска с лека ръка резрватът Мкхая. Той е кръстен на дървото на слоновете - мкхая, което е с много интересна кора.