Република Сейшелски острови е островна държава, разположена на 155 острова в Индийския океан от архипелазите Сейшелски, Амирантски, Алдабра, Космоледо и др., отстояща на около 1500 км източно от континента Африка, североизточно от Мадагаскар.

Други близкостоящи острови до Сейшелски острови са Мавриций и Реюнион на юг, Коморски острови и Мейота на югозапад и Сувадивската група на Малдивските острови на североизток. Най-големите острови от групата на Сейшелски острови са изградени от скали и достигат надморска височина до 906 м., а останалите острови са малки, предимно коралови.

Първите, които официално документират Сейшелските острови, са португалците, които през 1502 г. начело с адмирал Вашко да Гама минават през Амирантската група острови. След близо 200 години островите остават незаселени. Следващите европейски посетители на Сейшелски острови идват през 1742 г. Това са френските колонизатори, които правят изследвания на островите. Пълен контрол на Франция над островите се установява през 1756 г., под командването на капитан Никола Морфе.

Даденото им днешно име дължат на Жан Моро дьо Сейшел, финансов министър при управлението на Луи XV. Претенции над островните територии започват да отправят и англичаните между 1794 г. и 1811 г. Френският администратор Жан Батист Куйо де Кинсе обаче отказва да воюва с пристигналите британски бойни кораби, и спазарява капитулацията им.

Все пак Великобритания успяват да завземат остров Мавриций през 1812 г. и след тази победа поема пълния контрол върху островите официално през 1814 г., узаконено с помощта на Парижкия договор. Сейшелските острови стават британска колония, отделна от Мавриций, през 1903 г. През 1976 г. Сейшелските острови придобиват независимост, като република-член на Британската общност.

Групата на сейшелците, със своите 89,1%, са най-големият етнос на Сейшелски острови, следвани от индийци - 4.7 %, малгаши - 3.1%, англичани - 1.6%, и китайци - 1.5%. Официален език в страната е сейшелски криол (на основата на френски език), но се говорят и други езици като френски и английски. Християнството е най-разпространената религия на Сейшелски острови. Все пак има и други религии, които се изповядват – в конфесионалния състав мюсюлманите са с 3.2%, индуистите - 2.4%, и будисти - 1.2%.

Стопанство на Сейшелски острови е слабо развито. Страната не разполага със залежи на полезни изкопаеми, а промишлеността е представена от малки предприятия за преработка на селскостопанска продукция. Основни селскостопански култури, които се отглеждат, са кокосова палма, тютюн, ванилия, канела. В износа на Сейшелите са включени стоки и продукти като риба и рибни консерви, копра, ванилия и канела.

След получаване на независимост през 1976 г. брутният национален продукт на Сейшелски острови доста нараства и това се дължи на туристическия отрасъл, който дава около 70% от постъпленията в твърда валута, а и от лова на риба тон. През последните години правителството дава зелена светлина чуждестранните инвестиции, за да се подобри инфраструктурата на туризма и на други услуги.

Тази инициатива осигури създаването на нови курорти. Отскоро на Сейшелски острови съществуват вериги като Хилтън, Фор Сизънс и Баниан Трий. Същевременно правителството предприема мерки за намаляване на зависимостта от туризма чрез стимулиране на фермерството, риболова, леката промишленост, а напоследък и офшорния сектор.

Сейшелски острови могат да бъдат описани с едно изречение, с което да бъдат избрани като туристическа дестинация – слънчево приключение в зимните дни. Тази страна е малък топъл земен рай, към който незабравимото пътешествие си струва. Сейшелски острови са едно от най-удивителните места на планетата Земя. Бял фин пясък гали нозете, тюркоазеносини води мият бреговете на това невороятно творение на природата.

Индийският океан плиска тюркоазените си води с невероятна прозрачност в брега на Дерош и е готов да разкрие подводните си красоти на дайвинг любители от цял свят. Наричат Алдабра рай под ключ в океана. Островът си кротува в един доста популярен ваканционен рай – близо до Сейшелски острови, митичният архипелаг на североизток от Мадагаскар.