Република Мавриций е островна държава в югозападния Индийски океан, на около 900 км източно от Мадагаскар. Освен остров Мавриций, републиката включва островите св.Брендън, Родригес и Агалега. Цялата островна група е с вулканичен произход. Най-разнообразен е релефът на о. Мавриций. Южната част е планинска, с най-висок връх Питон. Централната част е платовидна, а северната представлява крайбрежна низина.

Когато през 1513 г. португалски мореплаватели откриват остров Мавриций, той не е бил населен с хора. През 1598 г. следващите европейци, които преевземат острова, са холандците и техничт период на властване обхваща 1598 г.-1710 г. През 1715 г. идват следващите африкански колонизатори – французите, които успяват на направят Мавриций своя колония. Англичаните също не подминват тези земи и през 1810 г.-1968 г. държат Мавриций като свой протекторат. Независимостта на страната е обявена 12 март 1968, а като република Мавриций е обявена през 1992 г.

Етническият състав на населението на Мавриций е разнообразен. Доминират индомаврицийците (68%), като втората по големина етническа група (27%) е със смесен произход – маврицийци-креоли. Официалният език на републиката е английския, но се срещат и други езици като френски-креолски, бихари, хинди и тамилски. Основните религии, изповядвани по тези земи, са - индуизъм, християнство (католици) и ислям (сунити).

Мавриций е една от най-динамично развиващите се страни в Африка. Тя не е от страните, които залагат на селското стопанство, макар и то да е развит отрасъл. Добрата си икономика Мавриций дължи на създадената т.нар. "свободна експортна зона", където работят 495 предприятия.

В тях се произвеждат текстилни, шивашки и трикотажни изделия, парфюмерия и обувки. В страната има регистрирани и над 1 600 офшорни компании. Функционират също и 17 захарни завода и 8 чаени фабрики. Извършва се и обработка на изкуствени рубини за часовници. Селскостопанските земи заемат 56 % от площта. Отглежда се захарна тръстика, чай, тютюн, алое, банани и др. В животновъдството е застъпено развъждането на едър рогат добитък и кози.

Туризмът също заема водещо и важно място в икономиката. Годишно страната се посещава от около 550 хил. туристи годишно. Остров Мавриций е перлата, тропическят рай в Индийския океан. Бреговете му са покрити с мек златен пясък и са защитени от вълните с коралови рифове. Лагуните са топли и чисти и в тях може да се плува през цялата година.

Този остров не е много популярен сред туристите и затова е прекрасно местенце за тиха и романтична ваканция. Почивката на остров Мавриций може да се комбинира със сафари в Южна Африка.

Мавриций има отлична инфраструктура, много добри хотели и чудесни възможности за почивка, забавления и спорт. Феновете на голфа, гмуркането и риболованяма също няма да останат разочаровани.