Разположението на Малта в центъра на Средиземно море, я определя повече от 2000 години като важен търговски и финансов център.

Малта е разположена на Малтийския архипелаг, съставен от три населени (Малта, Гоцо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфа и Свети Павел) острова. Най-голям остров е Малта. Брегът е предимно скалист, съставен от множество заливчета, образуващи естествени закътани пристанища. Цветът на кехлибарен мед, с който блестят напечените от слънцето скали, дал името на острова – Малта (“Меденият остров”).

Малта няма реки и езера, но въпреки това 50% то площта и се обработва. Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода.

Отглеждат се зърнени храни, зеленчуци, грозде, смокини, цветя, цитруси и фуражни култури.
Остров Гоцо, свързан с остров Малта чрез ежедневен фериботен транспорт, е почти четири пъти по-малък, но с много по-плодородни почви.

Основните промишлени отрасли на съвременна Малта са електроника, ремонт на кораби, хранително-вкусова промишленост. Малта е посещавана от над 1 млн.туристи годишно, привлечени от живописната природа, горещият климат и многобройните исторически паметници сред които са едни от най-забележителните мегалитни паметници в Европа (Хиподрума и др.).

Заради стратегическото и положение Малта е била подложена в миналото на множество окупации и нашествия. Била е колония на финикийци, картагенци, римляни, араби, италианци, французи. Получава независимост през 1964 г.

Град Марсакслок е един от най-големите градове, разположен на югоизточното крайбрежие на остров Малта, от векове е център на малтийския риболов.