Ботсвана или Ботсуана е малка страна в Африка. Ботсвана е страна без излаз на море, разположена на север от ЮАР и доста далеч от Екватора. Ботсвана граничи с ЮАР на юг и югоизток, с Намибия на запад и на север и със Зимбабве на североизток, като дължината на границата със Замбия е по-малка от 1 км. 70% от територията на Ботсвана са заети от пустинята Калахари. Едно от чудесата на света, делтата на Окаванго, се намира в Ботсвана. Окаванго се „влива“ в пустинята и изчезва в нея. По-голямата част от населението на Ботсвана живее в източната й част.

През 18 век територията на днешна Ботсвана е населявана от 8 независими племена бечуани, идващи от юг, които изтласкват населяващите тези земи дотогава бушмени. През 19 век, или по-точно през 1820 г., страната е посетена от Дейвид Ливингстън и други европейски мисионери. След включването й в състава на английските владения под формата на британски протекторат и под името Бечуаналанд, днешна Ботсвана изкарва като колония до 1966 г. На 30 септември 1966 г. окончателно хвърля европейските окови и е обявена за независима република Ботсвана.

И в тази африканска държава групата нигер-конго е най-голямата етническа група в страната и участва с 92,4% в етническият състав на населението. След нея се нарежда групата на бушмените - 3.5 %, хотентоти - 2.5 %, и други - 1.6 %.

Официални езици са сетсвана (тсвана) и английският. Жителите на Зимбабве като цяло изповядват християнската религия, като сред тях се отличават католици, протестанти, както и такива, които вярват в местни традиционни вярвания и култове.

Стопанство - основа на икономиката е миннодобивната промишленост. Добиват се диаманти – Зимбабве е на 3-то място в света, въглища, медно-никелов концентрат, соли и др. В селското стопанство са заети около 75 % от трудоспособното население. Главен отрасъл на селското стопанство е пасбищно животновъдство - едър рогат добитък, кози и овце. В земеделието се използват само 5 % от годните за обработка земи, ао сновните култури, които се отглеждат са сорго, царевица, просо, тютюн и цитруси. Икономическият растеж през последните 30 години прави Ботсвана страната с най-бърз икономически растеж в света.

Ботсвана полага усилия, за да може да развие своя туризъм и да се наложи на туристическата карта на света. И има много добри условия, или по-скоро предпоставки за това. Около 17 % от територията са заети от национални паркове и резервати - делтата на р. Окаванго, Чобе и Гемсбок например. Истинско вълнуващо пътешествие очаква всеки, отправил се към Ботсвана – една от най-добрите африкански дестинации.

Дали запален наблюдател на животните, дали любител на природни прелести, дали авантюрист – всеки може да намери това, което го вълнува и което търси. В Ботсвана човек може да се наслади на най-красивите залези, а неповторимото преживяване се допълва от дивия рев на хипопотамите.

Националния парк Чобе е дом на гигантски стада от слонове. Разположен е върху около 11 000 кв.км и има приблизително 350 вида птици. Ловният парк Мореми, заедно с Чобе, са основните туристически атракции. Други интересни резервати са ловния резерват Централна Калахари, разположен в пустинята, и националните паркове Макгадикгади Пан и Нксай Пан, едно от най-красивите места в света – Маун и делтата на Окаванго – природно явление, лабиринт от множество лагуни, езера и канали на територия от над 17 000 кв. км., са другите бижута на Ботсвана. Перлата в ботсванската диаментена корона е без съмнение делтата на река Окаванго.

Малко по-цивилизована обстановка в необятните сухи пространства на пустинята Калахари предлага Габороне – тя предлага всички удобства на всяка модерна столица. Тук има богат избор от развлечения, хотели и нощни заведения.
Единственото, което трябва да вземе човек със себе си, е авантюристичен дух. Защото Ботсвана просто е синоним на истинско приключение.